Rutte geeft in interview toe dat kritiek tijdens crisis ‘meestal terecht’ was

rutte

Alle problemen zijn ‘uiterst complex’, legt de premier uit

Afgelopen maandag was premier Mark Rutte te gast bij een speciale aflevering van Op1. Hij vertelde hierin over de complexe problemen waar Nederland mee kampt en de verkiezingswinst van radicaal-rechts in Italië, wat hij een ‘reden tot zorg’ noemde. 

Meestal terecht

Afgelopen maandag maakte Rutte speciaal tijd voor het Op1-interview met Sven Kockelmann. In dit interview ging hij onder andere in op de kritiek dat hij ‘onzichtbaar’ zou zijn in tijden van crisis. Volgens Rutte was die kritiek ook ‘meestal terecht’. Hij erkende dat hij vooral tijdens de stikstofcrisis, de toeslagenaffaire en rondom de gasbevingen in Groningen veel kritiek ontving.

Duurt te lang

“Daarom is het goed dat we hier zitten”, liet hij aan Kockelmann weten. Rutte wil namelijk vanaf nu meer van zichzelf laten zien. De premier liet weten dat in tijden van een crisis, de kritiek veelal is ‘dat het soms te lang duurt’. Zo duurde het bijvoorbeeld erg lang voordat het kabinet de mensen gerust kon stellen over de dure energienota’s die we binnenkort op onze deurmat kunnen verwachten. Maar, alle problemen zijn ‘uiterst complex’, legt Rutte uit.

Giorgia Meloni

Ook reageerde hij op de Italiaanse verkiezingswinst van Giorgia Meloni’s rechtse Fratelli d’Italia. Die ontwikkelingen zijn volgens de premier een ‘reden tot zorg’. “Door haar partij en de rechtse partijen waarmee Meloni wil samenwerken, zijn dingen gezegd en gedaan waarvan je zegt: er is reden voor waakzaamheid”, aldus Rutte.

Al heeft hij Meloni nog niet gefeliciteerd met haar overwinning, hij zal uiteindelijk wel proberen om met haar samen te werken. “Je moet niet naïef zijn, maar je moet haar wel een kans geven”, vervolgt de premier.

Lees ook: Mensen met middeninkomen vrezen in financiële problemen te komen door hoge inflatie

Bron: Metro Nieuws, RTL Nieuws | Beeld: Brunopress