Grap van Rutte valt slecht tijdens avondklokdebat

Wat vind jij: Onschuldige grap of ongepaste opmerking?

De toeslagenaffaire heeft de afgelopen tijd veel aandacht gekregen. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat het kabinet is afgetreden. Gisteren maakte Mark Rutte hier een grap over tijdens het avondklokdebat, maar niet iedereen kon dit waarderen.

Demissionair kabinet

De toeslagenaffaire heeft bij de slachtoffers voor bijzonder veel kopzorgen gezorgd. Een langslepend juridisch gevecht, duizenden euro’s aan schulden – je wenst het niemand toe. Het verbaasde dan ook niemand dat het kabinet hiervoor haar verantwoordelijkheid nam door af te treden. Echter: de aanpak van de coronacrisis kan natuurlijk niet op pauze gezet worden, en dus werd er gisteren door het demissionaire kabinet uitgebreid gediscussieerd over de avondklok.

Machtiger

Tijdens de discussie grapt Rutte dat de Kamer het kabinet niet nogmaals kan wegsturen. Volgens hem zorgt dit ervoor dat het kabinet “meer macht heeft”. Hij wordt hierop direct onderbroken door kamervoorzitter Khadija Arib, die stelt dat dat niet waar is. “Nee nee nee,” voegt Rutte snel toe, “maar ze kunnen ons niet meer wegsturen!”

Felle kritiek

Deze opmerking van Rutte kon op felle kritiek rekenen. CDA-lid Pieter Omtzigt stelt: “Dit getuigt niet van een diep en oprecht besef van de schade aan de ouders en de rechtsstaat”. Ook veel anderen konden deze grap niet waarderen. Onder andere politici als Femke Merel van Kooten en Sadet Karabulut deelden hun mening op Twitter.

Individuelen wegsturen

Na zijn opmerking wordt Rutte nog aangesproken door Kees van der Staaij: “Ik wil de Minister-President waarschuwen: de individuele bewindslieden zijn nog steeds weg te sturen.” Rutte en Van der Staaij lachen de opmerkingen vervolgens samen af en gaan verder met het debat, want demissionair of niet: er moet tussen de grappen en grollen wel doorgewerkt worden.

Lees ook: Vrouw moet 7000 euro terugbetalen omdat ze boodschappen kreeg van moeder

Bron: Shownieuws, Twitter | Beeld: Videostill