Premier Rutte geeft toe dat er fouten zijn gemaakt: ‘Maatregelen niet stevig genoeg’

advies mondkapjes

De maatregelen van de afgelopen tijd waren niet stevig genoeg, zo erkende Mark Rutte gisteren in een Kamerdebat

Het kabinet had veel eerder met strengere maatregelen moeten optreden om het stijgende aantal coronagevallen terug te dringen, zo erkent Mark Rutte. De minister-president geeft daarnaast toe dat ook de communicatie over het coronabeleid van het kabinet absoluut niet van het leien dakje ging.

Te veel druk op eigen verantwoordelijkheid

Geen handen schudden en niet meer dan drie personen bij je thuis ontvangen, het zijn enkele maatregelen van het kabinet. De nadruk lag daarbij op de eigen verantwoordelijkheid, te veel zelfs, zo geeft Mark Rutte nu toe. In het Kamerdebat van afgelopen woensdag uitte Rutte dat het belangrijk is om voldoende aandacht te hebben voor de verplichting van mensen.

Slappe maatregelen

Rutte stelt dat mensen lang niet meer zo goed luisteren naar de maatregelen dan tijdens het begin van de corona-uitbraak in ons land. “Het had effectiever gemoeten”, vindt hij. Daarnaast vindt de premier ook dat de maatregelen van twee weken geleden niet stevig genoeg waren.

Kritiek op kabinet

Het nieuws dat de gewone zorg de komende maanden flink zal lijden onder de vele coronapatiënten zorgde voor geschrokken partijen. Enkele partijleiders namen geen blad voor hun mond in het uiten van hun kritiek. “Ik verwijt het kabinet gebrekkig leiderschap. Ik verwijt het kabinet laat en licht ingrijpen, waardoor de schade nu groter is”, zo stelde PvdA-leider Lodewijk Asscher. Ook SP-leider Lilian Marijnissen stelde zich kritisch op: ”De eigenwijze Nederlander die niet zou willen luisteren en schuldig is? Grote onzin! Laten we kijken naar wat het kabinet zelf doet.”

Lees ook: Onderzoek: ‘Coronavirus kan bijna maand besmettelijk blijven op telefoonscherm’

Bron: Linda | Beeld: Videostill YouTube