Rutte noemt gevaarlijke situaties door boerenprotest ‘onacceptabel’

boerenprotest-Mark-Rutte

Tijdens de demonstraties is er volop beboet

Vandaag hebben boeren opnieuw geprotesteerd tegen het stikstofbeleid en een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer. Hier sprak premier Mark Rutte zich uit over de demonstraties. Hij noemde het ‘onacceptabel’ als bij boerenprotesten gevaarlijke situaties ontstaan of politici worden geïntimideerd. “Je gaat geen mest uitrijden op de snelweg. Dat is ver over alle grenzen heen, dan gaan we optreden”, aldus Rutte. 

Boerenprotest

Boeren hielden de afgelopen week veel demonstraties door het hele land, en dat ging zeker niet overal goed. Rutte somt op wat hij heeft gezien: “Een politieauto die door een trekker wordt aangereden, autobranden, hooibalen die in brand worden gestoken, intimidatie van bestuurders en het uitrijden van mest op snelwegen.” De premier vindt het niet acceptabel om gevaarlijke situaties te laten ontstaan, zeker niet onder het mom ‘we zijn aan het demonstreren dus het moet maar’.

Rutte zei volledig te begrijpen dat de boeren ‘ontzettend geschrokken zijn’ van de stikstofmaatregelen die het kabinet recent deelde. “Ik begrijp dat zij uiting willen geven aan zorg. Dag mag ook. Mijn oproep is: doe dit binnen de grenzen van de wet.”

Volop beboet

Volgens minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid zijn er tijdens de demonstraties ‘volop beboet’, maar hoeveel boeren een boete hebben gekregen is niet bekend. “Er zijn mensen aangehouden, boetes uitgedeeld, er zijn trekkers in beslag genomen”, aldus Yesilgöz. De minister liet al eerder weten dat boeren die de wet overtreden, daar niet mee wegkomen.

Stikstofplannen

Gisteren blokkeerden boeren met tractors door het hele land de snelwegen. Hierdoor ontstonden er veel files. Vanochtend waren de boeren weer vroeg op pad, en werden er hooibalen in de brand gestoken. Ook waren er boeren – met tractors en twee koeien – aanwezig bij de Tweede Kamer. Vandaag worden de stikstofplannen namelijk besproken. De boeren hebben in een brief geschreven dat, als de Kamer akkoord gaat met de stikstofplannen, naar het slachthuis te brengen. “Dat is hoe de halvering van de veestapel er uit ziet”, staat in de brief.

De A28 bij Meppel staat helemaal vast door boeren met tractors.

Lees ook: Opnieuw boerenprotest: meerdere snelwegen zijn geblokkeerd

Bron: AD, RTL Nieuws | Beeld: Pro Shots / Jules van Iperen