Rutte over thuiswerken: ‘Terug naar vorige advies’

Rutte

Thuiswerken wordt weer de norm

Een tijd lang leek het enorm goed te gaan met de coronacijfers. Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames daalde behoorlijk, waarop het kabinet besloot flink wat versoepelingen door te voeren. Nu lijkt die dalende lijn weer om te slaan in een stijgende lijn, met gisteren meer dan 10.400 besmettingen. Thuiswerken wordt daarom opnieuw de norm, zo maakte premier Rutte gisteren bekend.

Vorig advies

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer weer over de coronaregels. Demissionair premier Mark Rutte stelde daarin voor om het dringende advies voor thuiswerken weer in te voeren.  “We gaan terug naar het vorige advies”, zei Rutte “Als jullie niet boos opspringen, dan gaan we dat doen.”

Naast het advies om thuis te werken stelde het kabinet gisteren ook nog een nieuwe basisregel voor. Namelijk, zoveel mogelijk ventileren. Precieze plannen hierover werden nog niet uitgelicht, maar de kernboodschap luidt: “Gooi de ramen open.”

Reproductiegetal

De besmettingen nemen in rap tempo toe en dat is te zien aan het reproductiegetal. Deze sprong namelijk eerder deze week voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis  weer boven de 2. Het reproductiegetal is op dit moment 2.17 – het hoogste getal dat in de coronacrisis is gemeten – en dat houdt in dat een groep van honderd besmette personen gemiddeld 217 anderen aansteekt. Deze kunnen het virus vervolgens weer overdragen aan 471 anderen. Enzovoorts.

Of dit ook invloed heeft op de zogeheten ‘coronakaart’ van Nederland moet later vandaag blijken. Wellicht dat bepaalde delen van Nederland op rood gaan, wat van invloed kan zijn op sommige vakanties. Afgelopen weekend besloot het kabinet al om eerdere versoepelingen terug te draaien tot en met 13 augustus. De horeca werd daarvan de dupe en moest zich weer aanpassen.

Lees ook: Oh nee: reproductiegetal voor het eerst sinds begin coronacrisis weer op 2

Bron: Metronieuws | Beeld: Brunopress