Rutte tijdens persconferentie: thuiswerken blijft voorlopig de norm

thuiswerken

Het advies dat al sinds november geldt, verandert niet

Gisteren vond er na de ministerraad een persconferentie plaats. Minister-president Mark Rutte beantwoordde verschillende vragen over versoepelingen van het coronabeleid. Hij vertelde onder andere dat het thuiswerkadvies voorlopig niet zal verdwijnen.

Horeca en cultuur

Wat tijdens de persconferentie vooral naar voren kwam, was dat Rutte gematigd positief is over het versoepelen van het beleid. Mochten er meer dingen mogelijk zijn, dan zal het kabinet gaan kijken naar versoepelingen voor de horeca, cultuur en evenementensector. Ook wordt er dan gekeken of het mogelijk is om weer publiek toe te laten bij sportwedstrijden.

Enorm veel besmettingen

Waar voorlopig geen verandering in komt, is het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Rutte noemde het “ergerlijk” dat we niet massaal terug kunnen naar kantoor, maar zei ook dat het niet anders kan. De reden daarvoor is dat het aantal besmettingen momenteel enorm hoog is. “We zitten nu tegen de 60.000 besmettingen per dag. Dat is ongelofelijk hoog, écht bizar”, aldus de minister-president.

Geen onderhandeling

Aanstaande dinsdag vindt er weer een speciale coronapersconferentie plaats. Rutte wilde daar nog niet te veel over kwijt. “Het ziet er echt wel beter uit dan een week geleden, maar ik kan er nog niet op vooruitlopen. Met het virus kun je niet onderhandelen.”

Rutte snapt dat mensen ongeduldig worden en graag verandering willen zien. Toch moet er volgens hem voorzichtig worden omgegaan met versoepelingen. “We weten niet wanneer we op de piek zitten. Een terugkeer naar het kantoor zal weer leiden tot extra besmettingen en dus ziekenhuisopnames. We moeten eerst kijken wat de precieze verhouding tussen die twee factoren is.”