Haal de schaatsen uit het vet: eind deze week kunnen we het ijs op

Een weerman vertelt waar en wanneer we de ijzers kunnen onderbinden

Heel goed nieuws voor alle schaatsliefhebbers. Volgens de weersvoorspellingen is de kans erg groot dat we deze week nog het natuurijs op kunnen.

Juiste weersomstandigheden

De weersomstandigheden zijn allemaal perfect voor een dikke laag ijs, als we meteoroloog Martijn Dorrestein mogen geloven: “Het is buiten al flink afgekoeld door de sneeuwval,” vertelt hij aan RTL Nieuws. Doordat de wind is gaan liggen en het gestopt is met sneeuwen, krijgt het ijs de kans om in deze vrieskou flink aan te groeien.

Onder nul

De weersdeskundigen lijken het allemaal met elkaar eens te zijn: tot en met maandag blijft de temperatuur ook overdag onder nul. Het ijs kan daardoor een hele week lang blijven groeien en het zit er dik in dat we deze week nog de schaatsen kunnen onderbinden.

Eerst in het oosten van het land

In het oosten van het land kunnen schaatsliefhebbers waarschijnlijk als eerste hun hart ophalen. Daar wordt het komende dagen ‘s nachts zo’n -15 graden. Doordat er ook weinig wind staat, krijgt het ijs nog meer kans. In de rest van het land is het ook ijzig koud, maar kan het iets langer duren voordat het natuurijs een veilige dikte heeft bereikt. Tegen het weekend zal schaatsen op veel ijsbanen in ieder geval mogelijk zijn.

Gesloten ijsbanen

Helaas openen niet alle ijsbanen dit jaar hun deuren vanwege de coronacrisis. Sommige ijsbanen werken alvast met een reserveringssysteem, zodat er niet te veel schaatssters tegelijk een rondje komen glijden.

Hoop op natuurijs

De meeste hoop is daarom gevestigd op stevig natuurijs. Niet geheel verrassend zwengelt dit ook meteen de Elfstedenkoorts aan, ook marathonschaatsers hebben hoge verwachtingen. “De hoop is op een Nederlands kampioenschap op natuurijs,” weet Ruud Aerts, oud-marathonschaatser. “Dat is natuurlijk wel met veel rijders dicht op elkaar, maar misschien kan dat in zo’n coronabubbel zoals ook bij het schaatsen in Thialf gebeurde. Het zou enorm zonde zijn als we deze kans laten liggen.”

Lees ook: Dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen Elfstedentocht, zelfs als het zou kunnen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels