Schiphol kan vluchten maar moeilijk kwijt bij andere luchthavens

schiphol

Het overleg met de luchthavens verliep moeizaam

Afgelopen weekend was het een behoorlijke chaos op Schiphol. Om te voorkomen dat dat nog een keer gebeurt, is besloten een aantal vluchten naar andere luchthavens te verplaatsen. Dat gaat echter minder makkelijk dan eerder werd gedacht.

Niet veel ruimte

Gisteren ging Schiphol om de tafel met verschillende luchtvaartmaatschappijen om het verplaatsen van vluchten te bespreken. De bedoeling was dat er een hoop vluchten naar andere luchthavens werden verplaatst. Dat zou ervoor zorgen dat er op Schiphol niet weer zo’n chaos ontstaat als afgelopen weekend. Helaas was het overleg minder succesvol dan verwacht, omdat er bij andere luchthavens niet zoveel ruimte is. Daarom zouden er tot nu toe ‘nog maar’ 24 vluchten overgenomen zijn.

Eindhoven, Rotterdam en Eelde

Bij Eindhoven Airport kan men dit weekend in totaal acht vluchten van Schiphol overnemen. “Het is heel beperkt, want bij ons is het natuurlijk ook druk’, aldus hun woordvoerder. Ook Rotterdam The Hague Airport liet weten dat er beperkt ruimte is voor het overnemen van vluchten. Er zou volgens hun woordvoerder ruimte zijn voor het overnemen van “enkele vluchten”, dus Schiphol hoeft niet op tientallen te rekenen. Groningen Airport Eelde heeft echter doorgegeven dat ze zeker zestien vluchten over kunnen nemen. Of Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen gebruik gaan maken van dat aanbod, is nog niet duidelijk.

Veel factoren

De drukte van afgelopen weekend werd veroorzaakt door de combinatie van de meivakantie en een personeelstekort bij Schiphol. De luchthaven riep daarom alle luchtvaartmaatschappijen op om een aantal vluchten te annuleren, zodat de druk wat verlicht kon worden. KLM schrapte in totaal 47 vluchten, maar andere maatschappijen verplaatsten zelf een deel van hun vluchten al naar andere luchthavens.

Omdat de meivakantie na dit weekend afgelopen is, wordt er weer enorme drukte verwacht op Schiphol en is er dus vast gekeken naar een oplossing. Het hangt echter van veel factoren af of een vlucht overgenomen kan worden door een andere luchthaven. Er moeten bijvoorbeeld berekeningen worden gemaakt van de geluidsoverlast. Of het daadwerkelijk minder druk zal zijn op Schiphol, valt dus nog te bezien.

Lees ook: Drukte op Schiphol: experts weinig hoopvol over zomerperiode

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress