Schiphol komt nog altijd achthonderd beveiligers tekort

schiphol-beveiligers

Het personeelstekort is nog niet voorbij

De afgelopen maanden hebben we al veel gelezen over het personeelstekort bij Schiphol. Dat tekort is nog altijd niet opgelost. De luchthaven heeft nog honderden beveiligers nodig om op het ‘oude’ niveau te kunnen functioneren.

Lange rijen

Schiphol heeft het doel om voor april achthonderd extra beveiligers aan het werk te hebben. Dat is volgens de luchthaven nodig om weer op het oude niveau te kunnen draaien (het niveau van voor het personeelstekort). De afgelopen maanden hebben ze vaak behoorlijk in de knoop gezeten met de planning, omdat er bij lange na niet genoeg personeel was. Met name het tekort bij de beveiliging zorgde vaak voor urenlange rijen.

Actieplan

Inmiddels heeft Schiphol een actieplan aan de luchtvaartmaatschappijen gepresenteerd. Die bedrijven zullen nog tot in elk geval eind maart minder vluchten vanaf Amsterdam kunnen uitvoeren vanwege het tekort. Midden januari zal Schiphol bepalen hoeveel passagiers ze in de meivakantie en de zomermaanden kunnen vervoeren. Ze verwachten dat de piekperiode komend jaar weer net zo druk zal zijn als voor de coronatijd.

Meer loon en betere pauzeruimtes

Vorige maand kondigde men bij Schiphol al aan dat de uurlonen voor de beveiligers flink zouden stijgen. Zij zouden 2,50 euro per uur meer betaald krijgen dan eerder. Daarnaast zouden hun roosters rustiger worden en zouden ze betere pauzeruimtes tot hun beschikking krijgen. Of er daardoor ook daadwerkelijk meer mensen hebben gesolliciteerd, is niet bekendgemaakt.

Lees ook: Kijkers verbaasd over botte kandidaat Lang Leve de Liefde

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Ross Parmly