Schiphol-personeel ‘durft ongelukken niet te melden’

Schiphol

‘Vliegtuigen kunnen beschadigd raken of met een defect opstijgen’

NH Nieuws kwam gisteravond met een zorgwekkend rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij maken zich namelijk ernstige zorgen over de veiligheidssituatie op Schiphol. Zowel de veiligheid op de grond, als in de lucht komen hierdoor in de knel.

Personeel op Schiphol trekt niet aan de bel

Uit het rapport van de ILT blijkt dat Schiphol-personeel op de grond vaak ongelukken niet melden. Dit komt onder meer omdat zij ‘van het kastje naar de muur worden gestuurd’, aldus NH Nieuws. Woordvoerder Stijn Jansen van vakbond FNV stelt dat er sprake zou zijn van een ‘angstcultuur’. Wanneer een medewerker een melding doet, kan dit namelijk persoonlijke gevolgen voor hen hebben. Zo noemt hij schorsing, ontslag, of het blokkeren van een mogelijke promotie. Hierdoor worden problemen vaak niet gemeld door Schiphol-personeel.

Risico’s

Deze stand van zaken is natuurlijk erg gevaarlijk. “Als de regels niet worden nageleefd, kunnen risicovolle situaties ontstaan. Het vliegtuig kan beschadigd worden en met een defect opstijgen, of personeel op de vliegtuigopstelplaatsen kan gewond raken”, schrijft de ILT.

Werkdruk

De inspectie baseert zo’n rapport op wekelijkse inspecties in de zomer van 2022 op de luchthaven. Bij élke uitgevoerde controle bleek dat er wel iets mis was, en dat veiligheidsregels overtreden werden. Dit kon draaien om geblokkeerde brandblussers, maar ook zaken als karretjes die rijden of geparkeerd stonden op plekken waar dat niet mocht.

“Volgens de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de grondafhandeling ligt het aan een tekort aan personeel, ruimtegebrek, tijdsdruk en onvoldoende training en ervaring”, meldt de ILT in het veiligheidsrapport. Deze is gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Als gevolg van het onderzoek, gaat de ILT de luchthaven nog scherper in het oog houden. Zo nodig, kunnen zij zelfs de grondafhandeling van een vliegtuig stilleggen, als de situatie té onveilig wordt bevonden.

Lees ook: Grote klap voor Schiphol: 77 miljoen euro verlies door personeelstekort

Bron: NH Nieuws | Beeld: NL Beeld / Regiofotografie