Vakantiegangers opgelet: Schiphol gaat vluchten schrappen in zomervakantie

Schiphol

Het zou gaan om tientallen vluchten per dag

Het hing al even in de lucht, maar het gaat nu toch echt gebeuren: luchthaven Schiphol gaat deze zomer flink wat vluchten schrappen. Dat zeggen ingewijden tegen De Telegraaf. Volgens de krant zou het om tientallen vluchten per dag gaan, wat betekent dat tienduizenden vakantiegangers zullen moeten omboeken. 

Vluchten schrappen

Schiphol kampt al een tijdlang met personeelstekorten, met name in de handbagagecontrole. Nu steeds meer mensen op vakantie gaan, zorgt dit voor grote drukte op de Amsterdamse luchthaven – met veel vertraagde en soms zelfs geannuleerde vluchten tot gevolg.

Met de aankomende zomerdrukte heeft Schiphol besloten om definitief vluchten te schrappen, zo schrijft De Telegraaf. “De luchtvaartmaatschappijen hebben al belteams klaarstaan, die de komende dagen reizigers moeten omboeken of annuleren. Het is een drama”, vertelt een ingewijde aan de krant.

Dertig procent

Volgens de krant zou Schiphol gevraagd hebben om tot dertig procent van de vluchten te schrappen, maar zal dit percentage uiteindelijk lager uitvallen. Om hoeveel vluchten het precies gaat, zal de luchthaven naar verwachting later vandaag bekendmaken. Ook is nog niet bekend welke vluchten en wat voor soort vluchten geschrapt zullen worden. Mensen met een pakketreis, waar vaak nog een hotelreservering en huurauto bij zit, zullen lastiger om te boeken zijn dan een passagier met alleen een vliegticket.

Bonus

Om korte metten te maken met het personeelstekort, keert Schiphol deze zomer een bonus van 5,25 euro per uur uit aan beveiligers, bagage-afhandelaars, schoonmakers en buschauffeurs op het vliegveld. Ook na de zomer krijgen ze meer loon, maar wel minder dan tijdens deze drukke periode. De luchthaven hoopt dat er op deze manier meer personeel komt aanvliegen.

Lees ook: Handig: zo neem je extra bagage mee in het vliegtuig zonder ervoor te betalen

Bron: De Telegraaf, RTL Nieuws, AD | Beeld: Unsplash, Ben Koorengevel