Scholen moeten volledig open volgens Kinderombudsvrouw

kinderombudsvrouw scholen

‘Laten we proberen jongeren nog een béétje structuur te bieden’

Met de recente versoepelingen van de coronamaatregelen, zou je bijna vergeten dat er op één vlak nog maar nauwelijks versoepeld is: het onderwijs. Volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer moet dit per direct anders.

Scholen open

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer doet woensdag in het NRC een oproep aan het demissionair kabinet: gooi alsjeblieft de scholen weer open. Volgens haar trekken kinderen en jongeren aan het kortste strootje met het huidige coronabeleid. “Het gaat voortdurend over de opening van winkels en terrassen, over fieldlabs en vaccinatiestrategieën, maar ondertussen mogen studenten in het mbo en hoger onderwijs nog maar een dag per week naar school en zitten leerlingen in het voortgezet onderwijs gemiddeld drie dagen per week thuis.” Daarom vindt ze dat de scholen zo snel mogelijk, bij voorkeur na de meivakantie, weer open moeten.

Schade voor jongeren

Kalverboer haalt verschillende onderzoeken aan. Zo is er al langer bekend dat jongeren door de lockdown vaker met psychische problemen kampen. Veel jongeren hebben aangegeven zich eenzaam en depressief te voelen. “Ik spreek regelmatig met directeuren van mbo’s die zeggen dat ze leerlingen kwijtraken. Ik spreek artsen die zich zorgen maken over het groeiend aantal jongeren dat zich meldt met depressies en suïcidale gedachten. Jeugdpsychiaters trekken al maanden aan de bel!” vertelt Kalverboer.

Korte termijn

Al met al verwijt Kalverboer het OMT vooral naar de korte termijn te kijken. “We zullen zien wat we aangericht hebben met een coronabeleid dat totaal gefixeerd is op de ontwikkeling van het virus en weinig oog heeft voor kinderen. Het gaat alleen maar over de korte termijn, de dagkoersen.” Op de lange termijn vreest Kalverboer dat de huidige generatie jongeren het “op allerlei fronten” moeilijk zal hebben. Dit ligt volgens haar onder andere aan de sociale isolatie en het gebrek aan structuur.

Scholen open met volle ziekenhuizen?

De kinderombudsvrouw erkent dat de timing van haar verzoek om de scholen te openen misschien niet heel handig is. Er komen immers steeds meer berichten naar buiten over volle ziekenhuizen en overwerkt zorgpersoneel. “Maar mijn vraag is vooral om meer rekening te houden met kinderen en jongeren. Laat hún belangen ook meewegen”, schrijft ze. Met het oog op de zomervakantie, sluit ze haar pleidooi af: “Laten we alsjeblieft proberen om jongeren voor de zomer nog een paar maanden een béétje structuur te bieden.”

Lees ook: Familie Bauer in quarantaine: Frans en Mariska hebben corona

Bron: NRC | Beeld: Unsplash