Scholen langer dicht rond de kerst? Volgens experts kan het nodig zijn

‘Kinderen zijn virusfabriekjes en besmetten behalve elkaar ook volwassenen’

Hoewel het kabinet het graag wil voorkomen, lijkt het erop dat er wellicht geen ontkomen meer aan is: tóch weer de scholen dicht. Nu de besmettingen juist onder jongere kinderen steeds verder oplopen, is dit volgens experts namelijk een ‘effectieve maatregel’.

Corona bij kinderen

In het begin van de crisis leek het er nog op dat kinderen elkaar niet zo snel aanstaken. Maar nu blijkt dat júist onder deze leeftijdsgroep de besmettingen snel oplopen. Uit de weekcijfers van het RIVM bleek dinsdag dat er een stijging was van 85%, bijna 9500 nieuwe gevallen waren in de leeftijdsgroep van 5 tot 9 jaar oud. Bovendien stelt de Algemene Vereniging Schoolleiders dat de helft van alle basisscholen de afgelopen periode één of meerdere klassen naar huis moest sturen. In totaal zijn 120 basisscholen een week helemaal dicht geweest. Kortom: het loopt de spuigaten uit, volgens experts.

Langer dicht

De kerstvakantie kan dan ook een korte adempauze betekenen voor de verspreiding van het virus via de basisscholen. Een langere pauze zou dan extra effectief zijn. “Het langer dichthouden van basisscholen is een effectieve manier om het virus onder controle te houden”, legt immunoloog Ger Rijkers uit bij het AD. Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans blikt voorzichtig vooruit op de kwestie: “Tot nu toe was dat echt meetbaar minder dan de verspreiding onder volwassenen. Als het huidige pakket maatregelen geen daling laat zien gaan we kijken wat verder mogelijk is.” Een ander OMT-lid, Károly Illy, spreekt de verwachting uit dat de maatregel de komende weken besproken gaat worden. Maar het langer sluiten van de basisscholen is geen lichte maatregel. De vorige keer dat hiertoe werd besloten was er veel kritiek. Zowel OMT als kabinet willen soortgelijke situaties dit keer dan ook voorkomen.

Vaccineren?

Een andere optie zou kunnen zijn om ook jongere kinderen te vaccineren tegen het virus. Maar hierover zijn de meningen verdeeld. Rijkers stelt dat inenten ‘de verspreiding van corona absoluut kan remmen’. Maar kinderarts Illy stelt namens de NVK dat zij tegen zijn. “5- tot 12-jarigen lopen heel weinig kans op ernstige Covid-19, MIS-C, of long covid”, stelt hij. De arts laat zich kritisch uit over de redenen achter een eventuele vaccinatiecampagne voor kinderen: “Vaccineren doe je enkel omdat volwassenen hun verantwoordelijkheid niet namen, door niet voldoende afstand te houden of zich niet te laten vaccineren.” Een alternatief is dan dus om de scholen langer dicht te houden.

Lees ook: Dochter Hugo de Jonge wil niet meer samen met haar vader over straat

Bron: AD.nl | Beeld: Pixabay, falco