Scholen vanaf vandaag weer helemaal open, meningen zijn verdeeld

Leerlingen mogen de anderhalve meterregel loslaten op school

Na maandenlang online lessen is het vandaag eindelijk weer zover, de deuren van het klaslokaal gaan open. Middelbare scholen mochten al een tijdje een dag per week scholieren ontvangen, maar sinds vandaag mogen ze weer volledig open. Niet iedereen is echter even blij met deze versoepeling. 

Positief advies

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft een positief advies gegeven over het heropenen van de scholen, waarna deze versoepeling is aangekondigd. Aangezien de coronacijfers de afgelopen tijd flink dalen, kunnen ze in het voortgezet onderwijs zelfs de anderhalve meterregel loslaten. Althans, de leerlingen onderling. Zij moeten nog wel afstand houden van hun docenten. “Andere basisregels, zoals het dragen van mondkapjes, blijven van kracht”, zegt onderwijsminister Arie Slob. Ook adviseert het OMT leerlingen en docenten om zicht twee keer per week te testen met een zelftest. Deze zelftests worden beschikbaar gesteld door het ministerie.

Meningen verdeeld

De meningen over de heropening van het voortgezet onderwijs zijn verdeeld. Volgens Slob is het van groot belang dat de scholen weer opengaan. “Dat scholieren dit schooljaar nog minimaal zes weken volledig fysiek onderwijs krijgen, maakt een groot verschil. Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn”, aldus de minister. Vakbonden vinden de heropening juist geen goed idee. Zij zouden liever de huidige situatie (de helft van de leerlingen tegelijkertijd op school, red.) volhouden tot de zomervakantie.

Pittig achter computerschermpjes

“Het was voor leerlingen pittig, achter computerschermpjes”, vertelde Hidde Nuijten, docent aardrijkskunde, gisteren bij Humberto. Hij is er dan ook klaar voor om alle leerlingen weer op school te ontvangen. Collega Kim van Strien, docent Frans en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb), is een stuk minder enthousiast. Haar school houdt de deuren vandaag nog gesloten, omdat ze meer tijd nodig hebben om alles te organiseren. Uit een rondgang van Nu.nl bleek gisteren dat er nog veel meer scholen zijn die niet klaar zijn voor een volledige heropening.

Deze week mogen de scholen nog zelf bepalen of ze opengaan. Vanaf maandag 7 juni is de heropening verplicht en moeten alle middelbare scholen hun leerlingen weer dagelijks ontvangen.

Lees ook: Persconferentie: deze versoepelingen gaan vanaf 5 juni in

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels