Schrik niet: het luchtalarm gaat vandaag ‘gewoon’ af

luchtalarm

Het gaat gewoon weer om een test

Iedere eerste maandag van de maand gaat om 12:00 ’s middags het luchtalarm af. Dit is slechts een test en daar zijn we inmiddels aan gewend, maar toch is het nu een gek idee vanwege de oorlog in Oekraïne. Schrik daarom zometeen niet wanneer het luchtalarm in ons land ‘gewoon’ af gaat.

Testalarm

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft vandaag de veiligheidsregio’s de opdracht gegeven om mensen extra te waarschuwen voor het luchtalarm van 12:00. Dit zodat men weet dat het gewoon om het testalarm gaat, zoals die van ieder eerste maandag van de maand. “In Oekraïne gaat nu vaak het luchtalarm af. Als hij dan hier afgaat vanwege onze maandelijkse test, wordt dat mogelijk geassocieerd met gevaar. We waarschuwen nu extra zodat we wel kunnen testen. Want als er wél wat gebeurt, moet de sirene wel werken”, zo legt een woordvoerder van Veiligheidsregio IJsselland uit.

Stichting MIND Korrelatie had het de afgelopen week veel drukker dan normaal. Mensen in Nederland zouden ongerust zijn sinds de Russische inval in Oekraïne. Daarom wordt de organisatie overspoeld met telefoontjes van bezorgde mensen.

Oorlog

In Oekraïne gaat het luchtalarm de afgelopen week helaas regelmatig wel voor het ‘echt’ af. Daar klinkt het alarm wanneer er raketten zijn afgevuurd door de Russische troepen en iedereen moet schuilen. Het land is al 1.5 week het doelwit van zware bombardementen. Vandaag zou er wel een staakt-het-vuren zijn ingesteld in grote Oekraïense steden. Hierdoor kunnen burgers uit de steden Sumy, Mariupol, Charkov en Kiev tijdelijk veilig de stad verlaten.

Actiedag

In Nederland is er vandaag een landelijke actiedag van Giro555. Tien Radiozenders slaan de handen ineen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De hele dag is er een gezamenlijk programma op de radio te horen en vanavond ook op televisie.

Lees ook: Giro555 actiedag voor Oekraïne vandaag: dit is de planning

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash @amutiomi