Gouden Suzanne Schulting vestigt wereldrecord en zilveren plak voor Roest

suzanne schulting

Nederland scoorde vandaag weer goed op de ijsbaan

Vandaag stond er weer volop schaatsen op het programma bij de Olympische Winterspelen. Hoewel het vooral bij de ploegenachtervolging van de mannen niet allemaal volgens plan ging, wist Team NL op dag 7 toch weer een paar plakken in de wacht te slepen. Met als absoluut hoogtepunt: een gouden plak én een wereldrecord voor Suzanne Schulting.

Zilveren plak voor Roest

Vanmorgen weet onze Patrick Roest eerst een zilveren medaille in de wacht te slepen bij de 10.000 meter. Daar moet hij de Zweed Nils van der Poel voor zich dulden. Van der Poel schaatst in een wereldrecord met maar liefst 13,85 seconden voorsprong over de finish. Jorrit Bergsma, die in 2014 nog een gouden rit reed op deze afstand, eindigt dit keer als vierde.

Schulting met wereldrecord naar goud

Vanmiddag weet Suzanne Schulting niet één, maar twee keer een wedstrijd van wereldklasse te rijden op de 1.000 meter Shorttrack. Allereerst rijdt de verdedigend Olympisch kampioene een wereldrecord bij elkaar in haar kwartfinales. Ze lijkt het zelf nauwelijks te kunnen geloven, maar haalt hiermee makkelijk de halve finale. Via een eveneens indrukwekkende halve finale, komt Schulting in de finale terecht. Hier ligt zij vanaf het begin tot het eind op kop. De Italiaanse Arianna Fontana komt dreigend in de buurt, maar gaat onderuit. De eindstand is dan ook: goud voor de Nederlandse Suzanne Schulting, zilver voor de Zuid-Koreaanse Choi Min-Jeong, en brons voor de Belgische Hanne Desmet. Xandra Velzeboer finishte in de B-finale als eerste en heeft hiermee een zesde plaats te pakken.

Drama bij de Shorttrack-heren

Helaas is het vandaag niet alleen maar goed nieuws. Vooral bij de Shorttrack-afstanden voor de heren zit het niet mee. Itzhak de Laat, Jens van ’t Wout en Dylan Hoogerwerf worden allen uitgeschakeld op de 500 meter. De aflossingsploeg met Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Sven Roes en Jens van’t Wout moeten zowel de Russische atleten, als de Zuid-Koreaanse schaatsers voor laten gaan. Hiermee missen zij op een haar na de finale. Geen medailles dus. Gelukkig valt er vandaag alsnog wat te vieren met de prachtige prestatie van Suzanne Schulting!

Lees ook: Waarom Olympische sporters geen medaille, maar een pandaknuffel krijgen

Bron: NOS | Beeld: Pro Shots