Opgelet: Secret Sister kerstcadeau-uitwisseling op Facebook meestal oplichterij

secret sister

De oproep tot het sturen van cadeaus komt weer volop voorbij op social media

Grote kans dat je de afgelopen dagen een post op Facebook of Instagram hebt gezien met daarin de ‘Secret Sister’-kerstactie. Het idee klinkt leuk en past helemaal bij de kerstgedachte, maar pas op. In de meeste gevallen worden de beloftes niet waargemaakt.

Secret Sister

Het idee achter Secret Sister lijkt helemaal in trant van de feestdagen. Je stuurt één cadeautje op naar één ‘geheime zus’ en roept tegelijkertijd meer mensen op om mee te doen met de cadeau-uitwisseling. Daardoor zou je zelf zo’n 6 tot 36 presentjes terug kunnen krijgen. En dat allemaal om elkaar dit jaar een hart onder de riem te steken. Klinkt goed toch? Helaas is dit 9 van de 10 keer niet wat er gebeurt als je meedoet met de actie.

Niet meedoen

In de oproep van Secret Sister staat vaak dat je het bericht met minimaal zes andere vriendinnen moet delen. Daarmee is het eigenlijk een ouderwetse kettingbrief. Ook moet je uiteraard je contactgegevens achterlaten om de kerstcadeaus te ontvangen, en je weet niet wie je deze persoonlijke gegevens in handen geeft. Je adres kan zelfs gebruikt worden voor identiteitsfraude! Een andere goede reden om de actie aan je voorbij te laten gaan, is dat het simpelweg niet mogelijk is dat iedereen echt cadeautjes ontvangt. De uitwisseling is namelijk een ‘piramidespel’ –als meer mensen zich aansluiten, wordt het wiskundig gezien onmogelijk dat zij allemaal een cadeau ontvangen.

Bericht rapporteren

Zie je een Secret Sister-bericht voorbijkomen? Rapporteer het bericht bij Facebook (klik op de drie bolletjes rechts bovenin en klik op ‘Hulp zoeken of bericht rapporteren’) en ga niet in op de actie. Een dergelijk bericht klinkt vaak als volgt:

Lieve meiden,

We gaan bijna de feestdagen in dus laten we wat positiviteit creëren in de komende weken in de aanloop naar de feestdagen! Iemand die het leuk vindt om een cadeautje uit te wisselen? Het maakt niet uit waar je woont, je bent van harte welkom om mee te doen!

Ik heb 6 (of meer) dames van alle leeftijden nodig om mee te doen aan een geheime zuster uitwisseling van cadeautjes. Je hoeft alleen maar één cadeautje ter waarde van ongeveer 10 euro te kopen en op te sturen naar één geheime zuster. Daarna zal je 6 tot 36 cadeautjes ontvangen in ruil. Het hangt er allemaal vanaf hoeveel dames er mee doen. Vorig jaar hebben ze dit projectje ook gedaan en het was fantastisch om van mensen die je niet kent zoveel leuke cadeautjes in je brievenbus te krijgen!

Vaak staat daarbij ook de vraag om te reageren op het bericht of je gegevens te sturen naar de persoon die het bericht heeft geplaatst. Niet doen, dus!

Lees ook: Henriëtte werd slachtoffer van Whatsappfraude: ‘Mijn dochter vraagt nooit wat, dus ik wilde helpen’

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Unsplash, Nghia Nguyen