Warmterecord! Het is al sinds 1 april warmer dan 10 graden 

10 graden

Zo’n record is sinds 2011 niet meer voorgekomen

Hoewel er dit jaar een hoop dingen zijn die anders lopen dan we zouden willen, mogen we over het weer zeker niet klagen. De herfst is tot nu toe warm, warmer dan ooit zelfs. De maximumtemperatuur is nog nooit eerder zo lang in de dubbele cijfers gebleven als dit jaar. 

229 dagen

Op dit moment hebben we al 229 aaneengesloten dagen kunnen genieten van temperaturen boven de 10 graden. En dat is een record! Sinds 1 april zijn er geen temperaturen beneden de 10 graden gemeten in De Bilt. In 2011 kwam de maximumtemperatuur van 27 maart tot en met 9 november onafgebroken in de dubbele cijfers. Sindsdien is het record niet verbroken. Tot nu dus.

Opvallend detail 

In alle 120 jaren dat de temperatuur in De Bilt wordt gemeten, is er slechts zestien keer een reeks van meer dan 200 aaneengesloten dagen met zulke temperaturen gemeten. Van die zestien jaren vallen er tien in deze eeuw en slechts zes in de hele twintigste eeuw. Een opvallend detail. 

Klimaatverandering

Een warme herfst is natuurlijk hartstikke fijn, maar de oorzaak is helaas niet positief te noemen. Volgens Weeronline zijn zulke lange reeksen met warme dagen volledig toe te schrijven aan klimaatverandering. Door het opwarmende klimaat liggen de temperaturen hoger en zijn temperaturen boven de 10 graden minder zeldzaam geworden. 

Lees ook: Deze gerechten kun je het beste eten tijdens koud en nat herfstweer

Bron: Weeronline | Beeld: Pexels, Min An