Sint-Maarten vieren? In deze regio’s wordt het ‘dringend afgeraden’

In andere regio’s kan het feest onder bepaalde voorwaarden wel doorgaan

November staat voor de deur, en voor de meeste kinderen beginnen de feestdagen eigenlijk dan al. Niet alleen komt Sinterklaas weer in het land, ook mag er tijdens Sint-Maarten lekker veel snoep verzameld worden. Maar hoe gaat dat er dit jaar uitzien?

Langs de deuren

Normaal gesproken is 11 november dé dag waarop kinderen met (al dan niet) zelfgemaakte lampionnen en ingestudeerde liedjes langs de deuren gaan om een tas vol lekkers bij elkaar te sprokkelen. Maar is het wel verantwoord om op pad te gaan nu we in een gedeeltelijke lockdown zitten? Daarover denkt niet iedere veiligheidsregio hetzelfde.

Dringend afgeraden

In meerdere veiligheidsregio’s willen ze Sint-Maarten liever een jaartje overslaan. Dit zijn voornamelijk de gebieden waar het risiconiveau op ‘zeer ernstig’ staat: Flevoland, Utrecht, regio Amsterdam, het noorden van Noord-Holland, Zuid-Holland en Twente. “We roepen iedereen op om zich af te vragen of de viering van Sint-Maarten dit jaar op 11 november wel een goed idee is”, meldt veiligheidsregio Utrecht aan RTL Nieuws. Ook in andere gebieden is het ‘dringend afgeraden.’

Wel doorgaan

In de overige regio’s klinkt (nog) geen sterk advies tégen het vieren van Sint-Maarten. Vooral in het noorden van het land willen veel mensen het feest gewoon door laten gaan, bijvoorbeeld in Groningen: “Het feest waarbij kinderen met lampions langs de deuren gaan, kan doorgaan. Kinderen hebben immers maar een klein aandeel in de verspreiding van het virus, zeker buiten”, zegt burgemeester Koen Schuiling daarover.

Extra adviezen

“Ga alleen met het eigen gezin of met een klein, vast groepje langs de deuren”, adviseert Rijksoverheid. Aan de deur moet de 1,5 meter afstand van de bewoners niet vergeten worden. Zingen mag, maar alleen voor kinderen tot en met 12 jaar. “Kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen zingen niet mee.” Extra adviezen van de veiligheidsregio’s zijn om alleen verpakte snoepjes uit te delen, goed zichtbaar te blijven en met krijt een streep voor de deur te tekenen om de 1,5 meter duidelijk aan te geven.

Lees ook: Zie ginds komt geen stoomboot: Sinterklaasintochten verboden in verschillende regio’s

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Gabby K