Slachtofferhulp krijgt veel meer telefoontjes na uitspraken Derksen

slachtofferhulp

Het nieuws heeft voor veel opschudding gezorgd

Het afgelopen weekend werd er vaak gebeld naar de hulplijnen van Slachtofferhulp. Aanleiding daarvoor was de vele media-aandacht voor de uitspraken van Johan Derksen in Vandaag Inside. Veel bellers meldden dat zij hun trauma’s herbeleven. Er waren echter ook bellers die meldden dat zij zich juist gesteund voelden door de verontwaardiging over Derksens uitspraken.

Trauma herbeleven

Er zijn grofweg twee groepen te onderscheiden bij de mensen die de hulplijnen hebben gebeld, aldus een woordvoerder van Slachtofferhulp tegen NU.nl. De ene groep mensen beleeft hun eigen trauma weer. “Dit zijn mensen die dachten dat ze het verleden een plekje hebben gegeven. Maar door alle media-aandacht worden zij steeds weer geconfronteerd met hun verleden. Deze groep mensen is niet heel blij met alle ophef. Er was geen plek meer waar ze er nog omheen konden lopen”, aldus de woordvoerder.

Blij met de verontwaardiging

De andere groep bellers vertelde juist dat ze zich gesterkt voelden door de reacties. Er werd immers met veel verontwaardiging gereageerd op Derksens uitspraken. “Deze groep heeft hun verleden eerder gebagatelliseerd. Door alle ophef zien zij dat het echt niet oké is wat hun is overkomen”, aldus de woordvoerder. Mensen uit deze groep stelden vooral vragen over hulpverlening, het doen van aangifte en de verjaring van seksuele vergrijpen. “Wat in veel gesprekken voorbijkwam, was de lacherige reactie aan tafel op het verhaal van Derksen. Niet alle slachtoffers maken mee dat er zo hard wordt gelachen om hun verhaal, maar wel dat hun ervaring wordt gebagatelliseerd. Dat is aan de orde van de dag”, zegt de woordvoerder.

Zelf bellen

In januari zag Slachtofferhulp een flinke stijging van het aantal telefoontjes door het The Voice-schandaal. Hoewel de toename dit keer minder groot is, is het wel duidelijk merkbaar. Heb je zelf behoefte om over je ervaring met seksueel misbruik te praten? Dan kun je bellen naar Slachtofferhulp Nederland, telefoonnummer 0900-0101. Ook als je iemand kent die slachtoffer is, kun je naar de lijn bellen voor advies en steun.

Lees ook: Johan Derksen zwakt bekentenis seksueel misbruik bewusteloze vrouw af

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay