Slecht nieuws: huizenprijzen stijgen weer

Ze zouden zelfs het recordniveau weer naderen

Afgelopen tijd zijn de huizenprijzen weer iets gestegen. Prijzen van koopwoningen lagen namelijk in februari weer 4,4% hoger dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Met deze nieuwe stijging komt het recordniveau van juli 2022 steeds dichterbij.

Stijging

Door ongekende krapte op de woningmarkt en een economie die goed draaide bereikten de prijzen van een koophuis in juli 2022 een recordhoogte. Daarna zagen we weer een daling, maar sinds medio vorig jaar stijgen ze weer en betalen kopers ook weer vaak boven de vraagprijs. Afgelopen februari werd er dan ook gemiddeld 427.279 euro neergeteld voor een koopwoning. Dit bedrag is dus flink hoger dan een jaar eerder.

Er zijn verschillende redenen voor deze schommelingen op de woningmarkt. Zo zijn veel lonen flink gestegen in de afgelopen jaren, terwijl de werkloosheid laag is gebleven. Daarnaast speelt ook de enorm krappe woningmarkt nog steeds een rol.

Krapte

Hoewel er het afgelopen jaar ruim 73.000 woningen bij zijn gekomen, is dat is nog steeds niet genoeg om het grote tekort aan te pakken. Volgens schattingen komen we in Nederland nog steeds zo’n 400.000 huizen tekort.

Het Kadaster kwam vandaag met cijfers over het aantal woningtransacties. Daaruit blijkt dat vorige maand 13.810 huizen van eigenaar zijn gewisseld, wat 16,5 procent meer is dan in dezelfde maand vorig jaar. In januari was er ook al een forse stijging te zien. De cijfers hebben echter alleen betrekking op bestaande bouw en nieuwbouwwoningen zijn er niet in meegenomen.

Lees ook: Ha: Friesland wil ID-kaarten in het Fries uitgeven

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels

Array