Sleutelhanger overleden kind voor bestuurders onder invloed

sleutelhanger kind

Belgische politie start actie met ‘niet-bobsleutelhangers’

Je kent ze vast wel: de gele Bob-sleutelhangers. Een kleine beloning voor een negatieve blaastest. Bij onze zuiderburen zijn ze nu gestart met een tegenhanger voor de bestuurders die wél onder invloed blijken te rijden: confronterende sleutelhangers met de namen van overleden kinderen.

Nachtmerrie

Het is een heel gewone dag in augustus 2015, wanneer het noodlot toeslaat voor Johanna en Axelle. Een dronken bestuurder verliest de macht over het stuur en slingert over het voetpad waar zij net lopen. Moeder en dochter worden ruim 35 meter meegesleept door de onverantwoordelijke bestuurder. Johanna belandt in een diepe coma, en overlijdt later in het ziekenhuis. De 3-jarige Axelle is op slag dood.

Sleutelhanger bij blaastest

We weten allemaal dat rijden onder invloed niet oké is. Toch blijkt bij blaastesten nog regelmatig dat bestuurders te diep in het glaasje hebben gekeken. Hierom heeft de Vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen nu een actie opgezet. Blijk je bij een blaastest onder invloed van alcohol of andere verdovende middelen te verkeren? Dan krijg je óók een sleutelhanger: met de naam Corwin, Romina, Timmy, Olivier, Nathan, Philippe, Laetitia, en dus Axelle. Allemaal namen van kinderen die hun leven zijn verloren aan mensen die met een slok op achter het stuur zijn gekropen.

Confronterend

De initiatiefnemers van de actie hopen dat de confronterende niet-bobsleutelhangers langer blijven hangen dan een boete of rijverbod. Daarbij komt dat bestuurders deze sleutelhanger kunnen inwisselen voor een online cursus over de gevolgen van alcohol op het rijden. Zo hoopt de Vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen een positief verschil te kunnen maken.

Lees ook: Waarom blijven zoveel mensen kijken bij een ongeluk?

Bron: HLN | Beeld: Pexels

Array