Smeren, smeren, smeren: kans op verbranden is groot tijdens Koningsdag

verbranden koningsdag

Naar een vrijmarkt of festival? Pas dan goed op

Morgen kleurt Nederland weer massaal oranje! Het lijkt zonnig en droog te worden, wat ontzettend fijn is natuurlijk. Maar het is ook opletten geblazen, want je kunt morgen makkelijk verbranden. En je wilt de dag natuurlijk niet eindigen met een knalrode huid. 

Verraderlijk weer

Er staat ons een zonnige en droge Koningsdag te wachten! Dat is natuurlijk een heerlijk vooruitzicht als je een vrijmarkt of festival op de planning hebt staan. Maar Weeronline geeft ook een waarschuwing af: je kunt morgen namelijk makkelijk en snel verbranden. Je zou het gezien de temperaturen misschien niet snel verwachten, en juist daarom is het morgen verraderlijk weer. In het westen van het lang wordt het namelijk maar zo’n 12 graden en in het zuiden kan het maximaal 17 graden worden. Niet ontzettend warm dus, maar de zon heeft evengoed veel kracht.

Zonkracht 5

Voor het eerst dit jaar krijgen we te maken met zonkracht 5 – en dat begint vandaag al. Wat dat precies betekent? Wanneer je bij zonkracht 5 met onbeschermde huid in de zon gaat, kun je binnen 15 tot 25 minuten verbranden. Ai!

En nu er na twee jaar eindelijk weer overal leuke activiteiten zijn, is de kans groot dat je eropuit gat morgen en veel buiten bent. Het is dan ook belangrijk om goed te smeren. Ook wanneer er wolken aan de lucht zijn, is het belangrijk om je huid te beschermen. Die bewolking zal er morgen ook zijn, maar de uv-straling prikt er gewoon doorheen.

Weekend

En de rest van de week? Ook donderdag en vrijdag blijft zonkracht 5 aanhouden. Als je op die dagen naar buiten gaat, is het dus ook belangrijk om goed te smeren. Zoals het nu lijkt, is dit ook in het weekend nog het geval. Na het weekend zal de zonkracht naar verwachting iets afnemen.

Lees ook: Dit deel van ons gezicht vergeten we altijd in te smeren met zonnebrand

Bron: Libelle, Weeronline | Beeld: iStock