Sneer van HEMA naar Albert Heijn: handdoekenaanbieding is ‘niet solidair’

Hema Albert Heijn

De topman van HEMA vindt het niet kunnen dat de AH niet-essentiële producten verkoopt voor een prikkie

De HEMA moet al wekenlang de deuren gesloten houden vanwege de lockdown, maar in de Albert Heijn kunnen klanten wel gewoon terecht voor handdoeken en andere niet-essentiële producten. Dit tot grote frustratie van HEMA-topman Tjeerd Jegen, die hard uithaalt naar de supermarktketen.

Tweede gratis

Deze week kwam Albert Heijn met een flinke korting op handdoeken. In de supermarktketen kon je er twee voor de prijs van één meenemen. Deze aanbieding schoot bij de topman van HEMA in het verkeerde keelgat. Hij vindt het niet kunnen dat de AH voor een prikkie handdoeken over de toonbank laat gaan, terwijl zijn eigen winkels gesloten moeten blijven omdat ze ‘niet-essentieel’ zijn.

Solidariteit

“Dit is blijkbaar retail-solidariteit, middenin een lockdown waarbij niet-essentiële winkels gesloten worden en de supermarkten niet-essentiële non-foodproducten in de ramsj gooien”, haalt HEMA-topman Tjeerd Jegen uit naar Albert Heijn op LinkedIn. Hij is laaiend dat de supermarktketen klanten naar zich toe trekt met producten die andere winkels niet mogen verkopen door de lockdown.

Aanbieding afgebroken

Albert Heijn heeft de aanbieding onmiddellijk stopgezet. Volgens AH-woordvoerder Anousjka Aspeslagh houdt de supermarkt wel degelijk rekening met de concurrentie. De handdoekenactie was een foutje, omdat de folder al vier weken geleden was gedrukt.

Moddergooien

Het bericht van de HEMA maakt heel wat tongen los. Zo vindt ook Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing, de actie van Albert Heijn ongepast. “Albert Heijn heeft al veel extra omzet in de schoot geworpen gekregen, mede doordat de horeca dicht is”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Om hier dan duidelijk voordeel uit te halen vind ik op zijn zwakst gezegd onhandig.” Anderen keren zich juist tegen de post van de HEMA-topman. “Huichelachtig gedrag. Een paar weken geleden wilde HEMA zelf ook open tijdens de lockdown”, herinnert retailexpert Paul Moers zich. Een andere retailexpert, Rupert Parker Brady, is het daarmee eens. “Supermarkten verkopen al decennia niet-essentiële producten. Als je die lijn doortrekt dan zouden ze nu ook geen boeken of pannen kunnen verkopen.”

Lees ook: Harde lockdown verlengd tot 9 februari: dit zijn alle maatregelen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Hema station Leiden, door Maurits90 onder de licentie CC0 1.0