So this is Christmas: 10 grappige weetjes over kerst

weetjes kerst

Wist jij dit?

Waar kerst voor de één de mooiste periode van het jaar is, kan het voor de ander niet snel genoeg voorbij zijn. Maar hoe je het ook went of keert, het feest staat ieder jaar weer op de agenda. Tijd om een aantal grappige feitjes over Kerstmis op een rijtje te zetten. Merry Christmas!

1. Een kerstboom drinkt een liter per dag

Heb je een echte kerstboom in huis? Dan heeft deze tijdens de eerste week dat je ‘m plaatst net iets minder dan een liter water per dag nodig om mooi te blijven. Oeps! Daarom verliest onze kerstboom dus zoveel naalden…

2. Jezus is niet geboren op 25 december

Wist je dat de precieze geboortedag van Jezus Christus helemaal niet bekend is? De Romeinen vierden op 25 december dat de dagen daarna alleen nog maar langer werden. Keizer Constantijn voegde in de 4e eeuw dat feest samen met de geboortedag van Jezus. Grote kans dat het niet rond 25 december was, dus.

3. Elektrische kerstlampjes bestaan al sinds 1882

Je hebt vast wel eens gehoord dat men vroeger echte kerstkaarsjes in de boom zette. En dat klopt, maar de elektrische kerstlampjes bestaan al sinds 1882, bedacht door Edward Johnson.

4. Tweede Kerstdag was voor mensen die op de eerste moesten werken

Als je dacht dat er twee kerstdagen zijn om dubbel zoveel te kunnen eten en drinken, heb je het mis. Tweede Kerstdag is oorspronkelijk ontstaan omdat het dienstpersoneel op Eerste Kerstdag moest werken. De volgende dag waren ze vrij en kregen ze eten mee voor de familie. Uit die traditie is het kerstpakket ontstaan. Aha!

5. Negen maanden na kerst vindt er een babyboom plaats

Negen maanden na kerst worden de meeste baby’s geboren. Niet per se omdat er dan meer gevreeën wordt, maar vooral omdat we vaker anticonceptie vergeten. Iets te diep in het glaasje gekeken?

6. In Canada heeft de Kerstman een eigen postcode

In Canada heeft de Kerstman zijn eigen postcode, namelijk H0H 0H0. Kinderen krijgen daar zelfs antwoord als ze post sturen naar de Kerstman, maar dan moeten ze hun brief wel voor 16 december versturen. Wat leuk! Het hele adres ziet er als volgt uit:

SANTA CLAUS
NORTH POLE
H0H 0H0 CANADA

7. Een kunstkerstboom is niet zo milieuvriendelijk als je denkt

Je hoort vaak dat een kunstboom beter is voor het milieu dan een echte, omdat je hem vaker gebruikt. Maar voordat een ‘neppert’ echt groener is dan een echte kerstboom, zul je hem ongeveer 10 jaar moeten gebruiken. Aii!

8. Dat Maria een maagd zou zijn, is een vertaalfout

Maria was naar verluidt helemaal geen maagd. In de oudheid werden de verhalen uit het Oude Testament van het Hebreeuws naar het Grieks vertaald. Het woord voor ‘jonge vrouw’ werd daarbij slordig vertaald in een Grieks woord dat ook als ‘maagd’ kan worden opgevat.

9. Kerst wordt soms verplaatst als het feest op een zondag valt

In veel voormalige Britse koloniën wordt, als Tweede Kerstdag op een zondag valt, het verplaatst naar maandag. In sommige landen wordt in dat geval zelfs de hele kerst verplaatst naar maandag en dinsdag. Ideaal!

10. Peruanen drinken en vechten op Eerste Kerstdag

Het is niet overal vrede op aarde rondom de kerstperiode. In een dorp in Peru wordt Eerste Kerstdag gebruikt om het nieuwe jaar op een bijzondere manier met een schone lei te beginnen. Eerst stevig drinken, daarna een flink potje met elkaar vechten. Houd jij het wel een beetje netjes aan het kerstdiner vanavond?

Lees ook: Aha: deze sterrenbeelden zijn gek op kerst

Bron: Christmaholic, Quest | Beeld: Adobe Stock