Wie een sociale huurwoning wil moet nog langer wachten én is duurder uit

De wachttijden en huurprijzen vliegen de laatste jaren de pan uit

Hoewel menigeen wel zou weten hoe zijn of haar droomhuis eruitziet, is niet iedereens portemonnee zo rijkelijk bedeeld dat die fantasie werkelijkheid kan worden. Velen zijn afhankelijk van sociale huurwoningen, maar dat aanbod is er de laatste jaren niet bepaald op vooruit gegaan.

Minder huurwoningen, langere wachttijden en hogere huren

Het ziet er niet rooskleurig uit voor huurders van sociale huurwoningen. De (potentiële) huurders moeten steeds langer wachten op een woning en het aanbod is veel duurder geworden. Daarnaast telt Nederland inmiddels ook nog eens 100.000 minder sociale huurhuizen, zo blijkt uit een analyse van het huurbeleid van drie kabinetten onder de leiding van Rutte, uitgevoerd door Woonbond.

Huurders zijn de dupe

“De huurder is onder Rutte slecht af”, stelt directeur Zeno Winkels van Woonbond tegenover AD. Volgens hem richtte het kabinet zich de afgelopen tien jaar op een kleinere corporatiesector en meer op commerciële verhuur. “Daarvan zijn huurders de dupe geworden.”

Hogere woonlasten

Dat wat huurders tegenwoordig aan huur kwijt zijn, is nogal wat meer dan tien jaar geleden. In 2009 betaalden huurders ongeveer 34 procent van hun inkomen aan woonlasten, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De huurprijzen stegen tussen 2010 en 2019 flink: bij commerciële huur stegen de prijzen 44 procent en bij sociale huur 26 procent.

Woekerprijzen

In de vrije sector is het mogelijk om huurders maar korte, tijdelijke contracten te geven. Een verhuurder kan de prijs weer verhogen zodra een nieuw iemand in de woning intrek neemt. “Daardoor zijn er nu woekerprijzen, waardoor mensen met een middeninkomen helemaal geen huurhuis kunnen krijgen”, aldus Winkels.

Betere voorwaarden

De Woonbond wil dat het puntenstelsel (hiermee wordt de huurwaarde van een sociale huurwoning bepaald) ook voor de vrije sector gaat gelden. Zo kan voorkomen worden dat huurhuizen niet voor een te hoge prijs op de markt aangeboden worden. Ook pleit de bond ervoor dat de inkomensgrens voor een sociale huurwoning omhoog moet, zodat mensen met een middeninkomen ook in een betaalbaar huis kunnen wonen.

Lees ook: Dit is de goedkoopste koopwoning van Nederland

Bron: AD | Beeld: Clean and safe door Clean and safe onder de licentie CC BY 2.0