Soldaat van Oranje en Turks Fruit nogmaals op het witte doek te zien

De kaartverkoop is al gestart!

Goed nieuws voor alle fans van de films van regisseur Paul Verhoeven (83). Twee films van hem verschijnen namelijk opnieuw op het witte doek: Soldaat van Oranje en Turks Fruit. Dit wordt eenmalig gedaan ter ere van de honderdste verjaardag van bioscoop Tuschinski, waar de films ook gedraaid zullen worden. 

Geen digitale versie

Het was een enorme klus om de films naar het witte doek te krijgen, zegt een woordvoerder van exploitant Pathé. “We zijn al een jaar bezig geweest om beide iconische Nederlandse films te regelen voor het 100-jarige jubileum.” Doordat er geen digitale versie voor de bios beschikbaar was, was dit nog best lastig. “Na lange voorbereidingen en dankzij hulp van René Mioch hebben we dit toch voor elkaar weten te krijgen.”

Nederlandse klassiekers

De twee films zijn inmiddels klassiekers geworden en zijn de grootste Nederlandse hits van Verhoeven geweest. Turks Fruit is een verfilming van de gelijknamige roman van Jan Wolkers en gaat over de relatie tussen kunstschilder Eric (Rutger Haur) en zijn grote liefde Olga (Monique van de Ven). Soldaat van Oranje speelt zich af tijdens de oorlog en gaat over een groep Leidse studenten die na de inval van Duitsland het verzet in gaat. Ook hierin vertolkt Rutger Haur de hoofdrol, samen met Jeroen Krabbé.

23 en 24 oktober

Wie zin heeft in een avondje bios moet opschieten. De kaartverkoop is namelijk al begonnen. In het weekend van 23 en 24 oktober zijn de films te zien in de grote zaal van bioscoop Tuschinksi in Amsterdam.

Lees ook: Kijkers uiten kritiek op aflevering Expeditie Robinson

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill Soldaat van Oranje