SP begint meldpunt voor mensen die op zwarte lijsten van de Belastingdienst staan

Zwarte-lijsten-Belastingdienst

Bij mensen die op de lijst stonden, valt binnenkort een brief op de mat

De zwarte lijsten van de Belastingdienst zijn stopgezet, maar voor veel mensen is het nog steeds onduidelijk waarom ze op de lijst stonden. Daarom start de SP een meldpunt voor mensen die slachtoffer waren van het geheime datasysteem van de Belastingdienst. Het gaat om honderdduizend mensen. 

Geheime datasysteem

Volgens de Belastingdienst is niet meer terug te vinden hoe mensen op de zwarte lijst zijn beland. De zwarte lijst kwam vorig jaar naar buiten door publicaties van RTL Nieuw en Trouw. Mensen wisten destijds niet dat ze op de zwarte lijst stonden en ook niet hoe ze zich konden weren. Het gebruik van de Fraude Signaleringsvoorziening (FVS) en andere zwarte lijsten werden daarna ook stopgezet. Het geheime datasysteem werd sinds 2001 al gebruikt.

Melden

SP-kamerlid Renske Leijten denkt dat het mogelijk is om te achterhalen waarom iemand op de lijst stond. Daarom roept ze iedereen die een brief ontvangt op om zich te melden. “Laat ons weten waarom je denkt dat je erop staat”. Ook is Leijten benieuwd of mensen door de notering op de lijst geen uitkering hebben gehad, of last hebben gehad met het UWV of met de gemeente.

Meer inzicht

Met het meldpunt wil de SP ook pleiten voor meer inzicht in de gevolgen die een notering op de zwarte lijst had. Wanneer je op de zwarte lijst stond, kwam je bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een betalingsregeling. Ook kon het een reden zijn voor extra strenge controle van je belastingaangifte. Het meldpunt is te vinden via de website van SP.

Lees ook: GGD doet aangifte van bedreiging door heksenjacht complotdenkers

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels