Ons spaargeld ging in het coronajaar naar recordhoogte

spaargeld

We hebben nog nooit zoveel gespaard als nu!

Het viel te verwachten: over 2020 hebben we bijzonder veel spaargeld opzijgezet. Dit blijkt nu uit cijfers die De Nederlandsche Bank heeft gepubliceerd.

Spaargeld exponentieel gegroeid

In vergelijking met eerdere jaren, is ons spaargeld in 2020 extra hard gegroeid. In totaal spaarden we met z’n allen zo’n 42 miljard euro. Dit is dubbel de gespaarde hoeveelheid in 2019, en meer dan vier keer zoveel als in 2018. Volgens De Nederlandsche Bank, die in elk geval tot het jaar 2000 heeft teruggekeken, is er sindsdien nog nooit zoveel geld gespaard op onze rekeningen.

Corona-spaargeld

De cijfers die De Nederlandsche Bank heeft gepubliceerd zullen geen totale verrassing zijn. Door de lockdown lieten we massaal ons spaargeld voor wat het was. Droomreizen waarvoor gespaard was zaten er toch niet in en de economische onzekerheid zorgde ervoor dat we liever onze spaarpotten heel lieten dan grote aankopen deden. Volgens De Nederlandsche Bank heeft het totaalpakket aan maatregelen er samen voor gezorgd dat deze stijging zo groot is. “Het beschikbare inkomen van de meeste huishoudens bleef mede door de omvangrijke overheidssteun op peil, terwijl de lockdowns en economische onzekerheid zorgden voor een forse daling van de consumptie.”

Sparen voor betere tijden

Volgens hoofdeconoom Marieke Blom van de ING, zit het er dik in dat we massaal geld uit gaan geven wanneer weer meer mogelijk. “Je zag ook in de zomer, toen er meer kon, dat mensen snel weer veel geld gingen uitgeven. Wij denken dus dat de economie hard kan opveren als er straks weer meer mag.” Dit zou vooral impact hebben in sectoren als cultuur, recreatie en horeca.

Lees ook: Laag inkomen vanwege de crisis? Dit zijn 6 handige bespaartips

Bron: NOS | Beeld: Pexels