Vier dagen werken voor vijf dagen loon: Spanje gaat de proef aan

spanje werken

Denk jij dat dit gaat werken?

We zijn er eigenlijk allemaal aan gewend: een werkweek van rond de 40 uur met twee dagen weekend. Maar volgens onderzoek is dat helemaal niet zo goed voor je. Schijnbaar krijg je meer gedaan met een extra vrije dag per week. Spanje neemt nu de proef op de som: vier dagen werken, maar wel vijf dagen loon ontvangen.

Minder werken in Spanje

De werkweek zoals we die kennen gaat in Spanje gigantisch op de schop. De linkse oppositiepartij Más País gaat samen met de regering een test uitvoeren: in plaats van de vijfdaagse werkweek, hoef je nog maar vier dagen per week aan de bak. Maar, zo luidt het plan, je krijgt nog wél voor vijf dagen uitbetaald.

Het idee

Over de afgelopen jaren zijn meerdere tests gedaan. Hieruit zou blijken dat mensen met een vierdaagse of driedaagse werkweek uiteindelijk productiever zijn. Volgens onderzoekers is dit omdat men meer tijd heeft om te ontspannen. Dit komt de mentale gezondheid ten goede. En daarmee hebben mensen weer meer energie om tijdens hun verkorte werkweek in hun baan te stoppen. De Spaanse plannen kunnen op veel aandacht rekenen. Dit is namelijk de eerste keer dat er een test wordt gedaan op nationale schaal.

Voordelen van een vierdaagse werkweek

Onder andere Joe Ryle, een Britse activist, kijkt met hoge verwachtingen naar het nieuws uit Spanje. “De manier waarop we nu werken zorgt er duidelijk voor dat mensen gestrest en overwerkt zijn, en last hebben van burn-outs en mentale gezondheidsproblemen. Een vierdaagse werkweek zou goed zijn voor de economie, voor arbeiders en voor het milieu.” Ook zegt Ryle te hopen dat andere landen snel in de voetsporen van Spanje zullen volgen. Dit kan echter nog even duren: de Spaanse overheid moet de plannen nog uitwerken. Op z’n vroegst kan de testperiode in de herfst van start.

Lees ook: Op deze manier is thuiswerken een stuk aangenamer voor je nek en rug

Bron: The Guardian | Beeld: Unsplash, Christina Wocinte