Spannende dag: kabinet komt met stikstofplannen

stikstofplannen

We weten vandaag eindelijk hoe het nu verder moet

We wachten er al een tijdje op: de verdere uitwerking van de stikstofplannen van het kabinet. Vandaag is het zover en zullen we weten wat er in die plannen staat. Het is een spannende dag, zowel voor de boeren als voor het kabinet.

Geen tijd meer

Het stikstofprobleem zorgt al tijden voor een strijd tussen boeren en het kabinet. De vraag is inmiddels: moet er niet meer worden gesproken over verplichte uitkoop, of moet de vrijblijvendheid voor de boeren worden geschrapt? De coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) worstelen daarmee. Een oplossing is nodig, want de hoeveelheid stikstof moet snel omlaag zodat de vergunningsverlening op gang kan worden gebracht. “Er is gewoonweg geen tijd meer”, schreef stikstofbemiddelaar Johan Remkes in zijn laatste rapport.

Piekbelasters

In Den Haag kijkt men vandaag dus met spanning uit naar de nieuwe stikstofplannen. Het kabinet zal die plannen vandaag naar de Tweede Kamer sturen. Vooral een brief over de piekbelasters ligt gevoelig. Daar is eerder deze week al een deel van uitgelekt. We weten al dat er een eenmalige regeling komt voor drieduizend piekbelasters, wat vooral boeren zijn. Zij kunnen zich vrijwillig laten uitkopen voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf. Het kabinet hoopt daarmee genoeg stikstofruimte te kopen. De natuur kan dan herstellen en er kunnen weer bouwvergunningen worden uitgegeven.

Verplichtingen

Iets anders wat we al weten: als te weinig boeren gebruik maken van de ‘uitkoopbonus’, zullen er verplichtingen komen. Dat houdt in dat boeren die vlakbij beschermde natuurgebieden zitten en daar willen blijven, te maken zullen krijgen met strengere milieueisen. Mocht alles tegenzitten, dan zal men overgaan het gedwongen uitkopen van piekbelasters. Dat stelde Remkes in oktober ook al voor. Hij sprak toen van ‘aanpassen, verplaatsen en (al dan niet vrijwillig) stoppen’.

Spannende dag

De afgelopen tijd werd in de Kamer ook pijnlijk duidelijk dat het probleem nog lang niet is opgelost. Remkes was ingevlogen om iedereen tot bedaren te brengen, maar er vonden felle discussies plaats. Het vertrouwen van de boerensector in de politiek is afgelopen zomer ook nog eens tot een dieptepunt gedaald. Het is daarom een spannende dag vandaag, voor beide partijen. De hoofdpunten van de stikstofplannen zijn al in de media verschenen, maar dat is geen garantie voor een vredige situatie.

Lees ook: Rutte en Hoekstra botsen in stikstofdebat: ‘Het kan denk ik net’

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress