‘Spijt!’, een boek van Carry Slee is omgetoverd tot stripboek

Carry Slee

‘Het is een tijdloos verhaal, dat relevant blijft totdat pesten de wereld uit is’

Naast het boek, de film én de musical is er nu ook een stripboek van ‘Spijt!’. Het razend populaire boek van schrijfster Carry Slee verscheen voor het eerst in 1996. Het sterke verhaal is opnieuw uitgebracht, aangezien het deze week de Week Tegen Pesten is. In deze week zijn er allerlei verschillende initiatieven gaande, waaronder ook het stripboek over het originele boek. 

Week Tegen Pesten

Elk jaar organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten. ‘Grapje! Moet toch kunnen?’, is dit jaar het thema van deze belangrijke week. Om kinderen bewust te maken over de impact van pesten, doen elk jaar meer dan duizend scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs mee.

De eerste weken na de zomervakantie is het voor elk kind spannend, maar vooral erg doorslaggevend voor hen hoe zij de rest van het jaar met elkaar omgaan. Hierdoor is de Week Tegen Pesten een juiste basis voor een goede start voor de rest van het schooljaar. Deze week is er namelijk niet zomaar. Hoewel er een daling is te zien in de cijfers, wordt er nog steeds gepest. In 2021 zei acht procent van de leerlingen in groep acht gepest te zijn geweest (in tegenstelling tot 2001: 12 procent), wat betekent dat zij minstens twee keer per maand werden gepest. Als er wordt gekeken naar middelbare scholieren, gaat het om zo’n 5,3 procent.

Spijt!

Spijt! gaat over een jongen genaamd David, een scholier die spijt heeft wanneer hij hoort dat zijn gepeste klasgenoot Jochem zelfmoord heeft gepleegd. Hij was niet echt gemeen tegen Jochem, maar hij nam het ook nooit voor hem op. Velen hebben niet door dat Spijt! al vijfentwintig jaar oud is, maar dat is het zeker. Er zijn namelijk al meer dan veertig (!) drukken verschenen. “Het gaat niet meer zo hard als vroeger, maar nu is er juist ook ruimte voor zoiets als een stripboek”, vertelt Carry Slee in gesprek met Metro. “Spijt! wordt nog steeds door veel kinderen gelezen, maar er is ook een grote groep die gewoon geen boek oppakt”, vervolgt ze.

Inspiratie

Carry hoopt dat er door middel van het stripboek meer kinderen beginnen met lezen. Volgens haar leest een stripboek makkelijker weg dan een boek, waardoor het mogelijk een opstapje kan zijn om hen toch te inspireren om een ‘echt’ boek te proberen. “De tijd gaat door, maar dat maakt niet uit voor dit boek. Het is een tijdloos verhaal, dat relevant blijft totdat pesten de wereld uit is”, vindt Carry. “Zo zien meer kinderen het gevolg van pesten, want dat blijft iets vreselijks.”

Lees ook: Chauffeur truckdrama Nieuw-Beijerland had cocaïne in zijn bloed

Bron: Metro Nieuws | Beeld: BrunoPress