Oei: aanbieder coronatests Spoedtest.nl beschuldigd van fraude

spoedtest.nl fraude

Spoedtest.nl is per direct afgesloten vanwege de beschuldigingen

Het testbedrijf Spoedtest.nl kreeg gisteren enkele zware beschuldigingen op zijn bord. Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat ‘een groot testbedrijf’ zich schuldig zou hebben gemaakt aan het vervalsen van vaccinatiebewijzen. Deze beschuldigingen van fraude blijken nu over Spoedtest.nl te gaan.

Coronatests

Nu steeds meer plekken een QR-code eisen om binnen te komen, is testen een must voor veel ongevaccineerde mensen. Maar toch: simpelweg vaccineren is op de lange termijn toch handiger voor zo’n coronabewijs. Daarom komen er steeds vaker berichten naar buiten over fraude met vaccinatiebewijzen. Gisteravond werd duidelijk dat er nu ook een grote Nederlandse partij zich hier schuldig aan zou maken. Vandaag komt de bevestiging dat het gaat om Spoedtest.nl. Een flinke speler op de testmarkt, want dit bedrijf is goed voor zo’n 10% van alle coronatests. Naar eigen zeggen is het bedrijf dan ook ‘de grootste testaanbieder van Nederland’. Tot nu dus. Sinds gisteravond geven verschillende klanten namelijk bij de NOS aan dat hun afspraken plots zijn afgezegd en ze geen nieuwe afspraken kunnen inplannen.

Aangifte

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangifte gedaan van fraude tegen Spoedtest.nl. Volgens hen heeft het bedrijf zich namelijk schuldig gemaakt aan het onterecht afgeven van vaccinatiebewijzen. Hier heeft het bedrijf geen toestemming voor – zij mogen alleen testresultaten registreren. Volgens de beschuldigingen zouden één of meerdere artsen van het bedrijf misbruik hebben gemaakt van de optie die artsen hadden om zelf vaccinaties in de CoronaCheck-app te registreren. In het verleden zijn individuele medewerkers van teststraten en vaccinatie-aanbieders al eens op non-actief gesteld of vervolgd. Dit is voor het eerst dat een volledig bedrijf zo wordt aangepakt.

Reactie

Spoedtest.nl reageert zelf vol onbegrip op de beschuldigingen van fraude. “We betreuren de drastische beslissing van het ministerie”, aldus oprichter Rasmus Emmelkamp. Hij stelt dat de beschuldigingen volledig ongegrond zijn en dat zijn bedrijf helemaal geen vaccinatiebewijzen afgeeft. Voorlopig kan het bedrijf in elk geval geen nieuwe QR-codes afgeven. Bestaande codes blijven wel geldig.

Lees ook: België komt met ontslag voor ongevaccineerd zorgpersoneel

Bron: NOS.nl | Beeld: Brunopress