Spoedwet avondklok gaat vandaag al naar Tweede Kamer

spoedwet avondklok

De avondklok blijft in ieder geval nog tot vrijdag van kracht

Na de uitspraak van de rechtbank gisteren dat de avondklok niet op de juiste wetgeving is gebaseerd, ontstond er veel onduidelijkheid. Nu weten we dat de avondklok tot ten minste vrijdag van kracht blijft. Mogelijk komt er een nieuwe spoedwet waarmee de avondklok kan blijven bestaan. Daarover stemmen de Eerste en Tweede Kamer deze week.

Besluit rechter

Gisteren oordeelde de Haagse Rechtbank dat de avondklok niet op de juiste manier tot stand is gekomen. De wet die is gebruikt om de maatregel in te voeren, mag namelijk alleen ingezet worden bij echte spoed, wanneer er geen tijd is om te overleggen met de Tweede Kamer. Dat was volgens de rechter niet het geval. Het leek er even op dat de avondklok per direct zou vervallen, maar dit is toch niet gebeurd. Het demissionair kabinet heeft namelijk een hoger beroep aangetekend en heeft toestemming gekregen om de uitspraak van dit hoger beroep af te wachten. Daardoor blijft de maatregel in ieder geval tot vrijdag bestaan.

Nieuwe wet

Mogelijk blijft de avondklok ook na vrijdag van kracht. Dat is niet alleen afhankelijk van de rechtbank, maar ook van de Eerste en Tweede Kamer. Gisteren is er namelijk direct een nieuwe wet voorbereid. De Raad van State geeft vandaag advies over deze wet. Daarna zal hij in de Tweede Kamer worden besproken. Ook dat staat al voor vandaag op de planning. Morgen zou de nieuwe spoedwet dan al bij de Eerste Kamer kunnen liggen. Als de Eerste Kamer de wet ook aanneemt, blijft de avondklok bestaan. Het is nog niet zeker of dit ook zal gebeuren.

Lees ook: Haagse Rechtbank: Staat moet avondklok per direct laten vervallen

Bron: NOS | Beeld: Videostill