GroenLinks en D66 zetten zich in voor spoedwet recht op thuiswerken

Met de wet willen de partijen het recht op thuiswerken afdwingen

Werkgevers kunnen momenteel het verzoek om thuis te werken – ook al gaat het om een kantoorbaan – nog te makkelijk weigeren, zo vinden D66 en GroenLinks. De partijen willen daarom het recht op thuiswerken vastleggen in een spoedwet. 

Vooral om veiligheid

“De aanhoudende coronacrisis maant ons tot spoed”, vertelt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg over de wet die hij voor ogen heeft. Het Kamerlid weet dat veel mensen thuiswerken (niet meer) prettig vinden. “Sommigen zijn er klaar mee, mar het is in deze omstandigheden vooral veilig.”

Toch naar kantoor

GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders sluit zich daarbij aan. Hij laat weten dat de meeste bedrijven en organisaties wel het goede voorbeeld geven door hun werknemers thuis te laten werken, maar niet overal gebeurt dat. “Toch zijn er te veel werkgevers die hun personeel weer naar kantoor laten komen.”

Wetswijziging

Met de wet die D66 en GroenLinks voor ogen hebben, wordt het voor werkgevers moeilijker om hun werknemers naar kantoor te laten komen. De wetswijziging zou ervoor zorgen dat werkgevers het verzoek tot thuiswerken dan alleen kunnen afwijzen om ‘zwaarwegende bedrijfsbelangen’.

Lees ook: Warm blijven tijdens thuiswerken? Zó doe je dat zonder te stoken

Bron: Linda | Beeld: Unsplash, Bench Accounting