Steeds drukker op Nederlandse fietspaden: ‘We zien meer ongelukken gebeuren’

fietspaden

Het wordt steeds gevaarlijker op het fietspad

Het wordt steeds drukker op Nederlandse fietspaden en dat levert regelmatig gevaarlijke situaties op. Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond pleitten daarom voor verandering. 

Oplossingen

De twee organisaties vinden dat fietsers meer ruimte moeten krijgen, zo laten ze weten aan het AD. Fietspaden moeten verbreed worden, de maximumsnelheid in de bebouwde kom moet verlaagd worden naar 30 kilometer per uur en snelle fietsers zoals e-bikers zouden naar de rijbaan verplaatst moeten worden.

E-bikes

De toenemende drukte op fietspaden is te verklaren doordat mensen meer zijn gaan fietsen de afgelopen jaren, maar de gevaarlijke situaties ontstaan ook door verschillende voertuigen zoals e-bikes en speedpedelecs. “We zien meer ongelukken gebeuren. De grote verschillen in snelheden en massa’s van fietsen – een bakfiets is veel zwaarder dan een racefiets – spelen daarbij een rol”, zo laat een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland (VVN) weten.

Verandering nodig

Veilig Verkeerd Nederland en de Fietsersbond denken daarop dat het verbreden van fietspaden een goede verbetering zou kunnen zijn. Echter, dit wordt nog een hele klus. Op dit moment voldoet 60 procent van de fietspaden binnen de bebouwde kom namelijk niet eens aan de huidige norm. Naast het verbreden van fietspaden zouden fietsstraten en fietssnelwegen ook een veilige oplossing kunnen zijn.

Lees ook: Lange fietsrit? 7x zo gaat de accu van je e-bike langer mee

Bron: Linda, AD | Beeld: Unsplash