Steeds meer baasjes doen afstand van hun huisdier door financiële problemen

huisdier

Asielen worden steeds drukker

Door de toenemende geldproblemen als gevolg van de inflatie moeten steeds meer Nederlanders noodgedwongen afstand doen van hun huisdier. De kosten zijn voor veel baasjes simpelweg niet meer te betalen.

Schrijnend

Aan het AD vertelt Marjo Berghuis van streekdierentehuis ’t Julialaantje in Rijswijk dat er steeds meer dieren met kwaaltjes bij haar binnenkomen. “Het gaat soms om schrijnende gevallen. Als je het financieel al niet breed hebt of je bent eenzaam, dan zorgt juist een huisdier voor dat laatste beetje nodige troost. Waar nodig proberen wij deze mensen zoveel mogelijk te helpen, bijvoorbeeld door ze dieetvoer mee te geven dat wij via donaties hebben binnengekregen.”

Drukke asielen

De Dierenbescherming is nog niet met cijfers gekomen, maar laat wel weten vanuit verschillende asielen in Nederland dat er de laatste tijd steeds meer dieren worden binnengebracht met fysieke problemen. Mensen brengen hun hond of kat naar het asiel, omdat ze de zorg voor het beestje niet (meer) kunnen betalen.

Geldzorgen

Tijdens de coronacrisis hebben meer mensen ervoor gekozen om een dier in huis te nemen, maar door de stijgende prijzen en koopkrachtdalingen is het voor velen al lastig om zelf rond te komen – laat staan om nog voor een huisdier te zorgen, met alle kosten die daarbij komen. De Dierenbescherming zet zich in om te voorkomen dat baasjes afstand moeten doen van hun huisdier. Zo helpt de organisatie vaak in dergelijke situaties mensen die de zorg voor hun dier niet kunnen bekostigen, en zijn er op de website van de Dierenbescherming tips te vinden voor baasjes die wat minder geld te besteden hebben.

Lees ook: Minder vertrouwen in de overheid door dure boodschappen

Bron: LINDA. | Beeld: Pexels