Steeds meer mensen verhuizen van de Randstad naar rustigere plekken

randstad

Ze zijn vaak op zoek naar meer rust en ruimte

Vorig jaar vertrokken maar liefst 75.000 mensen van de Randstad naar rustigere plekken in Nederland. Andersom verhuisden er 53.000 mensen naar de Randstad toe. Het aantal mensen dat besluit om de Randstad te verruilen voor een plek elders in het land, stijgt al jaren.

De laatste jaren continu een stijging

Al sinds 2014 vertrekken er elk jaar meer mensen uit de Randstad dan er bijkomen. In 2021 waren het er 5.000 meer dan ervoor, aldus het CBS. Vooral dertigers, veertiger, vijftigers en zestigers verlaten de Randstad steeds vaker om die drukke omgeving te verruilen voor een plek in een kleinere stad of een dorp. Jongeren van 18 tot 25 verhuizen juist vaker naar de Randstad toe. “Die gaan denk ik naar de Randstad om te studeren, werken en te genieten van wat een grote stad te bieden heeft”, aldus CBS-hoofdsocioloog Tanja Traag.

Andere woonwensen

Naarmate mensen ouder worden, willen ze wat anders. “Vanaf zo’n 30 jaar begint de trek weg van de Randstad. Mensen gaan settelen en kinderen krijgen. In die levensfase krijgen ze ook woonwensen die je in de Randstad minder makkelijk vindt”, aldus Traag. “Denk aan een extra slaapkamer, een tuin, weg uit de drukte.” Vooral in de gebieden die in de buurt van de Randstad liggen, wordt het daardoor drukker. Onder andere de Veluwe en het noordelijke deel van Noord-Holland zijn populair. “Dit zijn vaak mensen die wel in de Randstad blijven werken, maar wat verder weg gaan wonen.”

Verder weg wonen

Er zijn echter ook veel Randstedelingen die besluiten om nog verder weg te gaan wonen. Delen van Drenthe, het zuiden van Friesland, Oost-Groningen en de Achterhoek zijn populair. “Dan heb je het vaak over hogere leeftijdsgroepen, die niet meer veertig uur op een werkplek hoeven te zijn”, aldus Traag.

Ondanks het vertrek van vele mensen blijft de bevolking van de Randstad nog altijd groeien. De cijfers van het CBS betreffen namelijk alleen de verhuizingen van Nederlanders. Er komen veel mensen van buiten Nederland in de Randstad wonen en er worden nog altijd meer mensen geboren dan er overlijden.

Lees ook: Gemeenten en provincies willen ‘wildzwemmen’ actief ontmoedigen

Bron: NOS | Beeld: Pixabay