Steeds meer mensen verpanden spullen uit geldnood

Verpanden

Verpanden wordt steeds populairder

De toenemende inflatie is bij steeds meer huishoudens merkbaar. Sterker nog, sommige huishoudens moeten drastische maatregelen nemen om nog normaal rond te komen. Zo verkopen of verpanden steeds meer mensen hun spullen om niet in geldnood te komen. “Voor veel mensen is dit een noodgreep”, zo zegt consumentenorganisatie Nibud.

Spullen verpanden

Misschien kijk je wel eens naar het Amerikaanse programma Pawn Stars, waarbij mensen hun spullen proberen te verpanden aan het pandjeshuis van de familie Harrison. Spullen verpanden in Amerika is al jaren populair, maar ook in Nederland lijkt de trend nu weer een opmars te maken. Veel ketens in ons land zien ineens veel meer klanten die hopen iets te kunnen verkopen dan gebruikelijk in hun winkel. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Het budgetinstituut Nibud waarschuwde al eerder dat steeds meer gezinnen moeite hebben om rond te komen. Pandjeshuizen zien dit nu met eigen ogen, omdat men ineens veel vaker komt binnenlopen. Ze geven als reden dat ze de energierekening niet meer kunnen betalen en daarom geld nodig hebben. Zo wordt bijvoorbeeld een oude ring van oma aangeboden, elektrische apparaten of iets anders van waarde.

Verschil

Verpanden is iets anders dan verkopen, want bij verpanden kun je iets aanbieden in ruil voor een geldbedrag met als mogelijkheid om het een paar weken of paar maanden later weer terug te kopen. Wel tegen een rente… Mocht je je spullen niet kunnen afbetalen, dan ben je ze kwijt.

Het Pandhuis in Den Haag, een gemeentelijke instelling, heeft de afgelopen maanden een enorme stijging gezien. Zo werden er tot 11 procent meer spullen verpandt dan vorig jaar augustus. Zo waren er in de eerste helft van vorig jaar zo’n 8.000 klanten die iets verpanden bij het Panhuis, dit jaar stond de teller na zes maanden al op 12.000 mensen.  Jan van der Hulst, manager financiële hulpverlening vindt de stijging meer dan logisch, zo laat hij aan RTL Nieuws weten. “Wat mensen ons vertellen is dat prijzen zijn gestegen, het is lastiger om je rekening bij de kassa te betalen, de energieprijzen zijn omhooggeschoten”, zegt Van der Hulst.

Lees ook: Strijd tegen inflatie: Dirk-supers bevriezen klein deel van de prijzen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock

Array