Steeds meer Nederlanders hebben voedselhulp nodig

voedselhulp

Het Rode Kruis hoort veel hartverscheurende verhalen

Het Rode Kruis moet in ons land steeds vaker voedselhulp aanbieden. De afgelopen weken stond de telefoon roodgloeiend, aldus de hulporganisatie. Bovendien vermoeden ze dat de vraag in werkelijkheid nog groter is, omdat veel mensen er uit schaamte niet over durven te praten.

Steeds meer vragen

In de coronatijd was het Rode Kruis al begonnen met voedselhulp in Nederland. De laatste tijd neemt het aantal aanvragen steeds verder toe. “We zien dat de vraag na de zomer alleen maar aan het toenemen is, zeker met de hoge inflatie en nu mensen hun vaste lasten zien stijgen. Daardoor krijgen we telkens meer vragen binnen”, aldus woordvoerder Nicole van Batenburg. “Mensen kloppen bij ons aan en zeggen dat ze echt in nood verkeren.” Medewerkers horen steeds vaker hartverscheurende verhalen, waaronder dat van gezinnen waarin ouders niet eten zodat hun kinderen dat wel kunnen.

Wat het Rode Kruis regelt

Het Rode Kruis kan voor die mensen boodschappenkaarten regelen. Ze krijgen dan een kaart ter waarde van 17,50, die ze kunnen besteden bij supermarkten. Ook levert het Rode Kruis ontbijttassen en werken ze samen met diverse lokale organisatie, zoals wijkcentra en buurthuizen. “Die boodschappenkaarten delen we niet direct vanuit het Rode Kruis uit. Wij werken heel hard samen met partners, zoals een wijkcentrum of buurthuis”, aldus Van Batenburg. “Die kennen de situatie van mensen achter de deur. Dan wordt dat teruggekoppeld aan ons en zo beslissen we of iemand daadwerkelijk recht heeft op zo’n kaart.”

Donatie doen

Het Rode Kruis roept mensen op om te doneren op het algemene gironummer 881. Je kunt daarbij specifiek kiezen voor donatie voor voedselhulp. Er wordt daarbij echter wel wereldwijd gekeken waar het geld het beste besteed kan worden. “We vinden het ontzettend belangrijk dat iedereen in aanmerking komt voor hulp en het Internationale Rode Kruis maakt de inschatting wie hulp het meeste nodig heeft. In Oekraïne heeft men een hele zware winter voor de boeg, in Pakistan hebben afgelopen zomer 33 miljoen mensen te maken gehad met overstromingen. We willen wereldwijd hulp verlenen”, aldus Van Batenburg.

Lees ook: Het minimumloon in Nederland stijgt: dit moet je erover weten

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Markus Spiske