Steeds meer scholen vieren Paarse Vrijdag

paarse-vrijdag

Tweeduizend scholen meer dan vorig jaar

Steeds meer scholen vieren Paarse Vrijdag, de dag die in het teken staat van seksuele- en genderdiversiteit. Drieduizend scholen laten weten mee te doen aan de viering. Dat zijn er volgens belangenorganisatie COC tweeduizend meer dan vorig jaar. 

Iedereen draagt paars

Paarse Vrijdag is een feestdag die bedoeld is om steun te betuigen aan de LGBTQ+ gemeenschap. Op deze dag draagt iedereen op school paarse kleding en wordt er aandacht besteed aan seksuele- en genderdiversiteit. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, afhankelijk van de school. Opmerkelijk is dat vooral het aantal basisscholen dat Paarse Vrijdag viert, flink is toegenomen. Twee jaar geleden werd de feestdag voor het eerst gevierd in Nederland. Toen droegen vijfhonderd basisscholen hun steentje bij, terwijl er dit jaar zeventienhonderd basisscholen meedoen.

Benadrukken van diversiteit belangrijk

Ook de Sint Jozefschool in het Zuid-Hollandse Moordrecht doet vrijdag mee aan de feestdag, zo vertelt leerkracht Petra Barnhoorn aan NU.nl. “Als je vindt dat ieder kind ertoe doet, dan vier je Paarse Vrijdag. Iedereen mag zichzelf zijn en die boodschap willen wij op school uitstralen.” De school denkt dat het benadrukken van de diversiteit kinderen ook op latere leeftijd kan helpen. Barnhoorn: “Als ik op de basisschool had gehoord dat het normaal is om op meisjes te vallen, dan had mij dat tijdens de puberteit in ieder geval erg geholpen.”

Gender & Sexuality Alliances

Op middelbare scholen organiseren zogenaamde GSA’s Paarse Vrijdag. Dat zijn groepjes leerlingen die zich vrijwillig sterk maken voor een veilige schoolomgeving. Vaak worden zij ondersteund door een docent of door belangenorganisatie COC. GSA staat voor Gender & Sexuality Alliances. Volgens derdeklasser op het Rembrandt College Patrick Mooijekind is het vieren van Paarse Vrijdag extra belangrijk om deze GSA’s zichtbaar te maken. “Die kunnen heel belangrijk zijn voor de gemeenschap. Er zitten allemaal mensen in die je kunnen helpen omdat ze hetzelfde hebben meegemaakt.”

Lees ook: Kindervuurwerk is niet altijd veilig

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Stavrialena Gontzou