Dit is waarom je nooit op de eerste vrouw op de lijst moet stemmen

Stemmen

Hoe stem jij?

Maak jij je op om op 15, 16 en 17 maart te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen? Dan kan het natuurlijk zijn dat je op een vrouw wilt stemmen, omdat je vindt dat er weleens wat meer vrouwen in de Tweede Kamer mogen zitten. Nobel streven. Wat veel mensen alleen niet weten, is dat het dan absoluut niet helpt om op de eerste vrouw die je tegenkomt te stemmen. 

Die vrouw komt hoogstwaarschijnlijk toch wel in de Kamer.

Peilingen

Streven naar een gebalanceerde Tweede Kamer is altijd goed. Op dit moment is minder dan een derde van de Tweede Kamerleden een vrouw. Als je stemt op de eerste vrouw die je tegenkomt, help dit helaas niet om meer vrouwen in het parlement te krijgen. Je kunt juist beter een vrouw kiezen die lager op de lijst staat. Deze vrouwen hebben namelijk veel minder kans om in de Kamer te komen zonder voorkeursstemmen. Bekijk vooraf de peilingen eens. Als de partij waarschijnlijk zes zetels krijgt, kun je het beste stemmen op de vrouw die na de eerste zes mensen op de lijst staat.

Weerspiegeling

Je vraagt je nu misschien af waarom het jou ook maar iets zou moeten boeien of er mannen of vrouwen in de Tweede Kamer zitten. Dit is belangrijk omdat het parlement een weerspiegeling is van de maatschappij. In de maatschappij zien we meer vrouwen terug dan slechts een derde van de bevolking.

Lees ook: Geert Wilders richt stichting ‘Snoetje en Pluisje’ op om déze reden

Bron: Libelle | Beeld: pixabay