Stijging energieprijzen nog hoger dan gedacht: 86 procent omhoog

energieprijzen

Je bent dit jaar gemiddeld 1300 euro duurder uit dan een jaar geleden

Dat de energieprijzen de pan uit rijzen, dat wisten we al wel. Maar hoeveel de prijzen echt zijn gestegen, wordt nu pas duidelijk. Met de huidige energieprijzen betaalt een huishouden dit jaar gemiddeld zo’n 2800 euro aan energie. Dit is 86 procent meer dan een jaar geleden, wat neerkomt op een duizelingwekkend verschil van 1300 euro! Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Voorspellende berekening

“Dit is een soort voorspellende berekening die ervan uitgaat dat de energieprijzen dit jaar hetzelfde zijn als in januari en het verbruik onveranderd is”, legt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen uit aan NOS. “Die prijzen kunnen natuurlijk veranderen, de winter kan zachter uitvallen dan verwacht of mensen kunnen hun huizen beter isoleren. Het kan wat afwijken, maar het laat wel zien dat de prijzen enorm zijn gestegen.”

Gas en stroom

Dat de energieprijzen zo enorm zijn gestegen, heeft te maken met de wereldwijde gestegen gas- en stroomprijzen. Beide stegen afgelopen jaar met bijna 350 procent. Voor de levering van gas is een huishouden met een gemiddeld gebruik op jaarbasis hierdoor bijna 1100 euro meer kwijt. Voor elektriciteit is dit nog eens een extra 600 euro. Dat we dit jaar geen 1700 euro, maar zo’n 1300 euro meer kwijt zijn dan een jaar geleden, heeft met een lagere energiebelasting te maken. Helaas compenseert deze lagere energiebelasting de stijging van de energieprijzen maar minimaal.

Het CBS verstaat onder een gemiddeld gebruik 1169 m3 gas op jaarbasis en 2479 kWh elektriciteit (2022). In deze berekeningen zijn alleen nieuw afgesloten contracten meegenomen, niet de meerjarige contracten die nog lopen.

Nog geen schulden en betaalachterstanden

Ondanks de hard gestegen prijzen hebben de drie grote energieleveranciers Vattenfall, Essent en Eneco nog geen klanten met schulden, betaalachterstanden of betalingsregelingen. Dat laten zij weten aan RTL Z. Dit beeld kan er over een paar maanden echter heel anders uitzien, geven zij aan. Er zijn namelijk ook veel klanten met een kortlopend contract die de klap nog wel gaan merken. Wanneer zij last krijgen van de stijgende energieprijzen, is voor iedereen anders. De komende maanden zal duidelijk worden wie er in de knel komen, verwachten de energieleveranciers.

Heb je een meerjarig energiecontract afgesloten voordat de energieprijzen in de zomer van 2021 begonnen te stijgen, dan heb je vooralsnog geluk. Je hebt dan geen last van de stijgende leveringstarieven, maar profiteert wel van de lagere energiebelasting.

Verbruik

Natuurlijk zijn er meer factoren die een rol spelen in de stijgende energierekening. Ook het verbruik is hierin heel belangrijk. Immers: hoe meer energie je verbruikt, hoe hoger de energiekosten. Daarnaast spelen de grootte van het huishouden en de woonvorm ook een rol. Uit cijfers van het CBS blijkt dat twee of meer personen in een oude, grote vrijstaande woning zo’n 96 procent meer kwijt zijn aan energie dan een jaar eerder. Iemand die in zijn eentje in een nieuw, klein appartement woont, hoeft ‘slechts’ 70 procent meer te betalen.

Lees ook: 5 thermostaat tips: zo bespaar je fors op je energierekening

Bron: AD, RTL Nieuws, NOS | Beeld: Unsplash, Erik Mclean