Stikstofoverleg vandaag: van ‘goede sfeer’ tot ‘zwalkend beleid’

stikstofoverleg

Remkes positief over over eerste gesprek, maar FDF belooft ‘hardste acties ooit’

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is vandaag het eerste gesprek van ‘stikstofbemiddelaar’ Johan Remkes met ministers en boerenorganisaties afgerond. Dit is wat er na afloop van het stikstofoverleg bekend is gemaakt.

Stikstofoverleg

Vandaag stond het eerste gesprek in het veelbesproken stikstofoverleg op de planning. Onder meer land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland en verschillende andere boerenverenigingen gingen in gesprek met verschillende politici. Zo was Rutte aanwezig, en schoven ook ministers Van der Wal (stikstof), Staghouwer (landbouw) en Harbers (infrastructuur) aan. Zij kwamen samen op het provinciehuis in Utrecht. Na afloop stond Remkes de aanwezige pers te woord.

Remkes bespreekt opties

Hij begon door duidelijk te maken dat hij zijn rol als ‘onafhankelijk voorzitter’ echt als iets anders beschouwt dan een rol als ‘bemiddelaar’. Remkes deelde dat er sprake is van een ‘flinke vertrouwenscrisis’, die om meer draait dan de huidige stikstofcrisis alleen. Zo deelde Remkes dat er bij boeren sprake was van onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf. Ook werd het ‘zwalkend beleid’ van de afgelopen jaren gehekeld.

Inhoudelijk is onder meer gesproken over het oplossen van problemen voor PAS-melders. Daarnaast wordt nagedacht over het verschuiven van de focus: niet langer richten op stikstofneerslag in de natuur, maar kijken naar de uitstoot door de boer. Dat eerste kan een boer namelijk weinig aan doen, is de gedachtegang hier. Ten slotte staat de vervroegde deadline van 2030 ter discussie, en wordt gekeken naar biologische alternatieven voor het boerenbedrijf. Die liggen nu nog vaak te strak aan regels om werkbaar te zijn.

LTO en FDF reageren

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak was maar matig te spreken over het eerste overleg. “De bal ligt nu bij het kabinet”, deelde hij na afloop. Hij vond dat zij in dit eerste gesprek namelijk ’te weinig’ hadden geboden. Wel erkent hij dat er in elk geval beweging in de zaak zit, maar dat is ‘op dit moment te weinig’.

De harde kern van de boerenprotesten, de Farmers Defence Force (FDF), is echter bijzonder over het eerste gesprek en kondigt aan de acties verder te zullen ‘escaleren’. “Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft”, vertelt voorman Mark van den Oever. “Nu zijn de vergaderboeren uitgewerkt en moeten de actieboeren weer aan de gang.”

‘Eenzijdige berichtgeving’

Overigens ging het nog tijdens het besloten overleg al mis in de communicatie. Zo deelde een woordvoerder dat het gesprek was uitgelopen ‘omdat de sfeer zo goed was’. LTO Nederland ging echter al snel tegen dit bericht in. In een tweet schreef de organisatie: “LTO herkent zich nadrukkelijk niet in dit statement. We hebben nadrukkelijk verzocht deze berichtgeving achterwege te laten en geen ruis te veroorzaken met eenzijdige berichtgeving. Het is tekenend voor het optreden van de overheid afgelopen tijd; eenzijdig en zonder afstemming.”

Lees ook: Opnieuw boerenprotesten: ongelukken op A7 door gedumpt afval

Bron: Telegraaf | Beeld: Brunopress