Storm Eunice komt eraan: vanaf vrijdagmiddag code oranje in heel het land

Storm Eunice

‘Het gaat heftig worden’

Storm Dudley zal je vandaag en gisteren niet ontgaan zijn. Het waait behoorlijk hard en op meerdere plekken op de weg en het spoor is sprake van overlast. Dit is echter nog maar het opwarmrondje voor tweelingstorm Eunice, die vanaf morgen over Nederland raast. “Het gaat heftig worden”, waarschuwt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar

Flinke storm

Waar storm Dudley de afgelopen dagen al voor veel overlast heeft gezorgd, kunnen we onze borst natmaken voor storm Eunice. In de loop van vrijdagochtend zal de wind al aantrekken, maar vanaf een uur of twee ’s middags breekt het pas echt los. De storm trekt van het zuidwesten tot het noordoosten in een brede lijn over Nederland. “We krijgen te maken met windstoten van 130 tot 140 kilometer per uur in een grote strook langs de Nederlandse kust”, vertelt Middendorp aan RTL Nieuws. “Windkracht 10 wordt het sowieso, maar windkracht 11 valt ook niet uit te sluiten. En dat is bijzonder te noemen.”

Hevige windstoten

De wind wordt het hevigst op de Waddeneilanden en in Noord-Holland, daar krijgen we te maken met windstoten van boven de 130 kilometer per uur. Een groot deel van Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland en Groningen kunnen op windstoten van 110 tot 120 kilometer per uur rekenen. In het oosten en zuiden van het land worden windsnelheden van 75 tot 100 kilometer per uur verwacht. Dat is ongeveer hetzelfde als bij storm Dudley.

Code oranje

Het KNMI waarschuwt voor flinke overlast door storm Eunice en geeft daarom ook vanaf vrijdagmiddag 14.00 uur code oranje uit voor heel het land. “Er kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.” Rond 16.00 uur komt storm Eunice op zijn hoogtepunt, weet het KNMI te vertellen. “Als je morgen de weg op moet, voor je werk bijvoorbeeld, zou ik toch overwegen dat niet te doen. Rond die tijd trekken er ook felle buien over, dus voor automobilisten is dat echt niet fijn.” In de loop van vrijdagavond neemt de wind af en wordt het rustiger.

Lees ook: Opgepast: deze week twee zeer zware windstoten verwacht

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: iStock