Streekvervoer staakt vandaag opnieuw

stakingen streekvervoer

De cao-onderhandelingen zitten muurvast

Vandaag leggen medewerkers van het streekvervoer hun werk wederom neer en zal er op meerdere plekken in Nederland worden gestaakt. De cao-onderhandelingen zitten namelijk muurvast. Het personeel eist dat hun loon meestijgt met de inflatie. 

Opnieuw stakingen

Eerder deze maand waren er al ook al stakingen waarbij er vooral veel bussen uitvielen. Volgens de werkgevers ging het om ongeveer de helft van de bussen, maar volgens vakbond FNV was dat wel 80%. Vandaag zal er dus weer worden gestaakt, dus let goed op of jouw bus of trein wel rijdt.

Muurvast

De inzet van de stakingen is een nieuwe cao. Hierin moeten maatregelen staan om de werkdruk te verlagen, meer regelmaat in de roosters te brengen, en te zorgen voor minder krappe rittijden. Daarnaast eisen de vakbonden een loon dat meestijgt met de inflatie. De FNV eist 16,9 procent salarisverhoging over een jaar. Vakbond CNV wil een stijging van 14 procent verspreid over achttien maanden. Volgens Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer, is er simpelweg geen geld om aan deze eisen te voldoen.

Treinstaking

Ook zal er komende vrijdag worden gestaakt door de medewerkers van het streekvervoer. Ook zijn er deze week acties voor een ander cao die geldt voor met name treinpersoneel. Donderdag zal er rondom Zwolle worden gestaakt waardoor er meer treinen zullen uitvallen op trajecten tussen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen.

Lees ook: Komende week op wintersport? Zo ga je voorbereid de weg op

Bron: NOS | Beeld: NL Beeld / Regiofotografie