Studentenvereniging verzwijgt tegen afspraken in incident tijdens ontgroening

studentenvereniging ontgroening

Vier studenten vielen flauw en tientallen werden onwel

De start van een nieuw studiejaar gaat natuurlijk gepaard met de nodige introductieperiodes van verenigingen. Dat het er bij deze verenigingen niet altijd netjes aan toe gaat, is de afgelopen jaren wel gebleken. Nu is er wederom een studentenvereniging uit Groningen de fout in gegaan tijdens de ontgroening.

Ontgroening

Het is weer hommeles in Groningen: bij een ontgroening vielen vier studenten flauw en werden meer dan twintig anderen onwel. Als kers op de taart heeft de vereniging nagelaten dit te melden bij de Groningse universiteit. Dit keer was het niet de corpsvereniging Vindicat, maar de studentenvereniging Albertus Magnus waar leden flink over de schreef zijn gegaan. In eerste instantie ontkende vice-praeses Rubem van Rossem dat er iets gebeurd zou zijn. Volgens hem waren mensen flauwgevallen door een combinatie van “warmte en veel mensen in een oud verenigingspand”. Het bestuurslid vergeleek het met een concert of festival.

Aap uit de mouw

Later bleek echter dat het incident bij de studentenvereniging wel degelijk te maken had met de ontgroening. Zo moesten aspirant-leden met hun hoofd naar beneden gebogen op elkaar wachten, wat tot bijna een half uur kon duren. Na deze ‘activiteit’ zijn in totaal vier studenten flauwgevallen. Nog eens 25 anderen moesten medisch gecheckt worden omdat zij zich niet goed voelden.

Verplicht melden

Na alle problemen rond eerdere ontgroeningen in de noordelijke studentenstad, zijn verenigingen verplicht dit soort incidenten te melden bij de Rijksuniversiteit Groningen. In een gedragscode die de universiteit heeft opgesteld voor de verenigingen, staat dat zij moeten zorgen voor “een veilige en vertrouwde studieomgeving voor (aankomende) studenten in de stad Groningen”. Bovendien staat hierin dat verenigingen verplicht zijn om incidenten tijdens de ontgroeningsperiode te melden bij het Advies Commissie Introductietijden (ACI). En dat heeft Albertus Magnus dus niet gedaan.

Intern verhaal

Zoals wel vaker is gebleken met studentenverenigingen, is in eerste instantie geprobeerd om het voorval intern af te handelen. Pas nu het incident media-aandacht krijgt, wordt er uitgebreider ingegrepen. “Na grondige analyse van hetgeen zich heeft voorgedaan, hebben wij besloten het te melden bij de ACI”, zegt van Rossem tegen De Volkskrant. Wat voor gevolgen dit zal hebben voor de vereniging is nog niet duidelijk.

Lees ook:  Gravin Eloise dompelt zich onder in studentenleven

Bron: Metro | Beeld: Screenshot Google Streetview