Tanken minder duur: pompprijzen op laagste punt sinds februari

pompprijzen

Prijzen voor olie en brandstof dalen steeds verder

Naast alle prijsstijgingen en inflatie is er soms ook goed nieuws op het gebied van geld. Zo zijn olie- en pompprijzen naar het laagste punt in zeven maanden tijd gedaald.

Pompprijzen dalen

De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine is vandaag opnieuw gezakt. Consumentenorganisatie UnitedConsumers liet weten dat deze nu op 2,152 euro staat. Dat is het laagste punt sinds begin februari.

De reden voor deze daling is het dalen van olieprijzen. Deze ochtend kostte een vat Noordzeeolie voor handelaren 88,61 euro. Ter vergelijking: dat was een week geleden nog 6 euro meer. Ook Amerikaanse olie is binnen een paar dagen tijd met ongeveer 7 procent goedkoper geworden.

Angst

Ook het dalen van die olieprijzen komt ergens vandaan. NU.nl legt uit dat het te maken heeft met angst voor een recessie. De inflatie houdt namelijk aan, waarmee steeds meer mensen bang worden voor een nieuwe recessie. De economie krimpt, en daardoor is er minder vraag naar olie.

En diesel?

De daling van de benzineprijzen heeft ook een opvallend resultaat: diesel is nu namelijk duurder dan benzine. Tot twee weken terug was dit nog niet eerder voorgekomen. Voor een liter diesel staat de adviesprijs nu op 2,185 euro. Zo betaal je ruim 3 cent meer dan voor een liter benzine.

Dit verschil komt onder meer door de accijnsverlaging. Voor benzine is de accijns namelijk sterker verlaagd dan voor diesel. Ook is diesel populair als vervanger voor het (steeds duurdere) aardgas. Hierdoor blijft de prijs van diesel een stuk hoger.

Lees ook: Tanken in België? Pas dan goed op voor een verkeersboete

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress

Array