Tekort aan diabetesmedicijn Ozempic door afvalhype

ozempic

De fabrikant kan niet op tegen de vraag naar het medicijn

Al langere tijd wordt het diabetesmedicijn Ozempic gebruikt door mensen die willen afvallen. Door de enorm toegenomen vraag naar het medicijn is het moeilijk geworden om de mensen die het nodig hebben vanwege hun diabetes te voorzien van het benodigde middel. Er is nog steeds een tekort.

Afslankmiddel

Ozempic is een medicijn dat helpt met het reguleren van de bloedsuikerspiegel bij diabetespatienten, maar wordt sinds kort dus ook gebruikt als afslankmiddel. Bij mensen zonder diabetes werkt het middel vooral op de eetlust, je zult je minder hongerig voelen en minder trek in eten hebben. Een gevolg daarvan is gewichtsverlies.

De populariteit rondom Ozempic als afslankmiddel is ontstaan omdat verschillende beroemdheden het noemden als hét middel dat hen hielp afvallen. En wat beroemdheden doen, doen we maar al te graag na. Ineens is de vraag enorm gestegen, in zowel Amerika en China als in Europese landen.

Diabetes

Voor diabetespatienten is de enorme vraag naar Ozempic een probleem. Overstappen naar een ander medicijn is lastig, omdat de nieuwe medicatie dan helemaal opnieuw moet worden afgestemd op de patiënt. Dit kan voor nieuwe schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen en dat kan zelfs gevaarlijk zijn.

Te grote vraag

Door de enorme vraag kan de Deense fabrikant Novo Nordisk niet genoeg Ozempic produceren. Er ontstaan tekorten van het medicijn, en die lopen nog steeds op. Vorig jaar steeg de vraag in het eerste half jaar met zo’n 45 procent, en in het eerste kwartaal van dit jaar kwam daar nog eens 42 procent bij. Deze enorme groei kan het bedrijf niet bijbenen. Productie en levering kan niet op tegen de vraag naar het medicijn. En er lijkt nog niet veel verbetering in te zitten, want Novo Nordisk voorspeld dat deze problemen voorlopig nog zullen aanhouden.

Lees ook: Last van migraine? Déze oorpiercings zouden helpen tegen de hoofdpijn

Bron: NU.nl, CBG | Beeld: Pixabay / Alfonso Cerezo