Vorst houdt aan: einde van de week kans op temperaturen tot -20 graden

Het is tijd om de thermobroek van zolder te halen!

Als je het nu al veel te koud vindt buiten, hou je vast. Volgens de weersvoorspelling blijven de temperaturen nog verder dalen en kan het in het oosten van het land zelfs 20 graden gaan vriezen. Komt dat skipak toch nog van pas!

Strenge nachtvorst

“De komende nachten verwacht ik helder weer en als het goed opklaart, dan brengt dat strenge nachtvorst mee”, voorspelt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. Door de sneeuw die er nog ligt, wordt het extra koud buiten. De dikke laag sneeuw houdt namelijk de warmte vanuit de grond tegen, en het witte dek weerkaatst het licht van de zon. Daardoor worden de ijskoude temperaturen verder in stand gehouden.

20 graden vriezen

Vooral in het oosten van het land kan de temperatuur komende dagen pijlsnel dalen. We hebben het dan over een nachttemperatuur van -18 tot wel -20 graden. In het midden van het land is het iets ‘warmer’. Daar daalt de temperatuur ‘s nachts tot -10 of -12.

Einde winterkou

En na het weekend is het nog niet voorbij met de kou, als we Huizinga moeten geloven. Al zal het steeds weer iets warmer worden. “De wind draait naar het zuiden en de temperatuur loopt vervolgens langzaam op.” Vanaf dinsdag liggen de temperaturen waarschijnlijk weer boven nul. Nog even doorbijten dus!

Lees ook: Code geel en schaatswaarschuwing: ‘Ga niet meteen het ijs op’

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels